Kineskinja Zeng Jinlian – najviša žena u zabilježenoj povijesti – 1982.

Autor: dnevno

Zeng Jinlian imala je visinu od čak 248 centimetara. Umrla je u dobi od samo 17 godina, dok je još uvijek rasla.

Dana 13. veljače 1982. godine umrla je Kineskinja Zeng Jinlian, koju se prema Guinnessovoj knjizi rekorda službeno smatra najvišom ženskom osobom u zabilježenoj povijesti. Naime, Zeng Jinlian imala je visinu od čak 248 centimetara, premda se zbog iskrivljenosti kralježnice, nažalost, nije mogla samostalno u potpunosti uspraviti. Umrla je u dobi od samo 17 godina, a u trenutku smrti vođena je ujedno i kao najviša osoba na cijelom svijetu (uključujući i žene i muškarce).

Za usporedbu, najviši muškarac u zabilježenoj povijesti – Amerikanac Robert Wadlow – bio je visok 272 centimetra, a također je umro mlad (s 22 godine). Zeng Jinlian imala je sličan obrazac rasta kao i Wadlow. Dapače, čak je i brže rasla od njega, tako da je sa 17 godina bila nekoliko milimetara viša nego on u istoj dobi. Nažalost, ona je sa 17 godina ujedno i umrla, pa je nepoznato do koje bi visine narasla da je još poživjela. Zanimljivo je da je već u dobi od 13 godina bila visoka 217 centimetara, a sa 16 godina imala je čak 240 centimetara.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.