Katolički pretendent izvršio invaziju Engleske – 1745.

Autor: dnevno

Prvo se iskrcao u Škotskoj, jer su katolički jakobiti posjedovali znatan broj pristalica na području škotskog Highlandsa.

Jakobitski pretendent Charles Edward Stuart, poznat i pod nadimkom Bonnie Prince Charlie, izvršio je invaziju na Englesku 8. studenog 1745. godine. On je bio katolički pretendent na prijestolje Velike Britanije, a njegovo se pravo na kraljevsku vlast temeljilo na činjenici da je bio unuk i zakoniti nasljednik posljednjeg katoličkog kralja te države – Jamesa II. (Jakova II.) iz dinastije Stuart. Naime, tog su kralja Britanci svrgnuli 1688. godine u tzv. Slavnoj revoluciji, a na prijestolje je došao nizozemski protestant Vilim III. Oranski.

Jakobiti, nazvani po kralj Jakovu II., godinama su pokušavali vratiti se na vlast u Velikoj Britaniji, no bez uspjeha. Podržavale su ih uglavnom katoličke države.

Charles Edward Stuart u pokušaju preuzimanja vlasti u Velikoj Britaniji prvo se iskrcao u Škotskoj, jer su katolički jakobiti posjedovali znatan broj pristalica na području škotskog Highlandsa. Uspio je pobijediti vladinu vojsku u Škotskoj i time praktički preuzeti vlast u toj zemlji. Ubrzo se usmjerio prema Engleskoj prešavši s vojskom škotsko-englesku granicu. Jakobiti su i u Engleskoj imali uspjeha, tako da su ubrzo zauzeli grad Carlisle. Prodrli su na jug i doprijeli otprilike do središnje Engleske, južno od grada Derbyja (oko 170 km do Londona). Premda su imali uspjeha tijekom zime 1745. na 1746. godinu, na kraju su ih britanske snage svladale (jakobiti su teško poraženi u Bitki kod Cullodena u travnju 1746. godine). Charles je uspio pobjeći u jednom čamcu te je kasnije živio u Francuskoj i Rimu gdje je i umro.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.