Kangxi – moćni kineski car koji je vladao 61 godinu – 1654.

Autor: dnevno

Proširio je granice Kine tako da je ona uključivala Tibet, Mongoliju, Tajvan pa čak i Koreju kao protektorat. Po broju stanovnika Kangxijeva je država nadmašivala cijelu Europu, a i cijelu Indiju.

Moćni kineski car Kangxi, jedan od najcjenjenijih vladara u kineskoj povijesti, rođen je četvrtog svibnja 1654. godine. Na vlasti se održao duže od bilo kojeg drugog kineskog cara, čak 61 godinu (1661. do 1722. godine.). Proširio je granice Kine tako da je ona uključivala Tibet, Mongoliju, Tajvan pa čak i Koreju kao protektorat, a zaustavio je i Rusko Carstvo, koje se u doba Petra Velikog pokušavalo širiti na istok.

Car Kangxi bio je i jedan od najmoćniji vladara na svijetu u svoje doba. Pri tome konkurencija nije bila malena, jer je to bilo vrijeme moćnog Luja XIV., spomenutog cara Petra Velikog, ali i indijskog velikog mogula Aurangzeba (sina Šaha Džahana koji je izgradio Taj Mahal). Po broju stanovnika Kangxijeva je država nadmašivala cijelu Europu, a i cijelu Indiju, tako da u tom pogledu nije imao konkurencije. U njegovo doba Kina je prolazila kroz dugoročnu stabilnost te relativno bogatstvo nakon godina rata i kaosa.

Kangxi je imao prilično intenzivne kontakte s Europljanima. Naime, u njegovo su vrijeme boravili u Kini isusovci kao misionari. Kineski su vladari zapravo prilično cijenili isusovce kao vjerojatno najškolovanije ljude na svijetu u to doba, i to ne samo iz područja teologije, nego i iz prirodnih znanosti. Kangxi slovi sve do danas za vrlo umnog cara, a njegovom inicijativom sastavljen je i Kangxi rječnik. Posjedovao je značajnu knjižnicu, a svoje misli zabilježio je i za potomstvo.

Kangxi je imao oko 64 supruge, a ukupan broj djece procjenjuje mu se na 56. Umro je u 69. godini u Pekingu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.