Kako je nastala europska dinastija s najvećim brojem plemićkih titula? – 1670.

Autor: dnevno

James FitzJames držao je najviše aristokratske titule u čak tri države – Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španjolskoj.

James FitzJames, čiji su potomci uspjeli nagomilati nevjerojatno mnogo europskih plemićkih titula, rođen je 21. kolovoza 1670. godine. Bio je nezakonit sin britanskog kralja Jamesa II. Stuarta (koji je svrgnut s prijestolja između ostalog zbog svoje katoličke vjere). Kad je njegov otac kralj morao napustiti Englesku, otišao je i mladi James FitzJames u egzil. Katolički vladari ostatka Europe smatrali su kralja Jamesa II. i dalje zakonitim vladarem Velike Britanije, a da mu nadoknade izgubljenu stvarnu vlast, obdarili su njegovu obitelj brojnim titulama.

Kao što je spomenuto, James FitzJames bio je nezakonitog podrijetla. Naime, majka mu je bila kraljeva ljubavnica Arabella Churchill – sestra moćnog prvog vojvode od Marlborougha (jednog od najpoznatijih vojskovođa u britanskoj povijesti). Po majčinoj liniji djed Jamesa FitzJamesa bio je Sir Winston Churchill (predak poznatog premijera iz 20. stoljeća).

James FitzJames specifičan je po tome što je držao najviše aristokratske titule u čak tri države – Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španjolskoj. Naime, već ga je njegov otac kralj, dok je još vladao u Velikoj Britaniji, proglasio vojvodom od Berwicka (eng. Duke of Berwick). Zatim, nakon što su mu otac kralj i njegova katolička obitelj prognani iz Velike Britanije, James FitzJames dobio je u Francuskoj od kralja Luja XIV. titulu vojvode of Fitz-Jamesa (franc. Duc de Fitz-James), a proglašen je i maršalom Francuske (franc. Maréchal de France).

U Španjolskoj dobio je James FitzJames čak dvije vojvodske titule – od Berwicka, te od Lirije i Jérice (španj. Duque de Berwick, Duque de Liria y Jérica). Kasnije su njegovi potomci ženidbama nagomilali još čitav niz vojvodskih titula u Španjolskoj (čak 7). Stoga je njegova današnja nasljednica – Cayetana Fitz-James Stuart, 18. vojvotkinja od Albe – naslijedila ukupno čak 9 vojvodskih titula, 19 titula markize, 21 grofovsku titulu, jednu titulu vikontese i jednu titulu barunice (dio tih titula već je ustupila svojim nasljednicima). Po Guinnessovoj knjizi rekorda ona je danas osoba s najviše plemićkih titula na svijetu.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.