Jeruzalemski kralj gubavac s templarima pobijedio Saladina – 1177.

Autor: dnevno

Guba nije kralja još tako jako zahvatila da ne bi mogao jahati na konju.

Jedna od poznatijih bitaka između križara i muslimana u Svetoj Zemlji dogodila se 25. studenog 1177. godine . Naime, u to doba postojalo je u Palestini Jeruzalemsko Kraljevstvo. Bila je to država u kojoj su vladali križari, a stvorena je nakon kršćanske pobjede u Prvom križarskom ratu. Jeruzalemski kralj bio je Balduin IV. zvan Gubavac, jer je već od rane mladosti patio od te opake bolesti.

On je stupio na jeruzalemsko prijestolje još kad mu je bilo samo 13 godina. Njegovoj državi zaprijetila je opasnost od moćnog Saladina, muslimanskog vladara koji je naumio istjerati križare s Bliskog Istoka.

Navedenog dana sukobile su se Saladinova i križarska vojska u Bitki kod Montgisarda. To je francuski naziv za lokaciju pokraj današnjeg izraelskog grada Ramle, na putu od Jeruzalema prema Sredozemnom moru. Mladom kralju Balduinu bilo je tada samo 16 godina. Guba ga još nije tako jako zahvatila da ne bi mogao jahati na konju. Ipak, desna mu je ruka bila zahvaćena bolešću, pa je mač morao držati u lijevoj. Imao je i pomoć od strane iskusnih križarskih vojskovođa – Odona de St. Amanda (koji je bio moćni veliki meštar vitezova templara) i Raynalda od Châtillona (koji je imao francusku titulu seigneur d’Outre-Jourdain – što se može prevesti kao gospodar područja preko rijeke Jordan).

Saladinova je greška bila u tome što je podcijenio mladog bolesnog kralja. Nije ga smatrao prijetnjom, pa se nije ni ozbiljno pripremio za bitku s njim. Križari, uključivši templare, snažno su napali Saladinovu vojsku, koja se našla u panici. Uoči bitke, kralj Balduin dao je da se relikvija Kristovog križa podigne nad vojsku. Kršćanska pobjeda bila je potpuna. Saladin je jedva izbjegao zarobljavanje i s bojišta je pobjegao na devi.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.