Iznenađujuća premijera Ravelovog Bolera – 1928.

Autor: dnevno

Ravelov Bolero neobično je djelo jer se sastoji od stalnog ponavljanja jedne te iste teme nanovo i nanovo, bez izmjena, samo uz pojačavanje orkestra.

Kompozicija Mauricea Ravela zvana Bolero izvorno je napisana za balet, a djelo je naručila slavna ruska balerina Ida Rubinstein. Ravel je u to vrijeme bio poznati francuski kompozitor glazbe za balete i plesove. Ideja za glavnu temu Bolera došla mu je u francuskom ljetovalištu St Jean-de-Luz, u blizini španjolske granice. Temu je odsvirao prijatelju na klaviru jednom rukom i rekao da će napraviti djelo ponavljanjem te teme bez ikakvog razvoja, samo pojačavajući orkestar, i to slično formi španjolskog plesa nazvanog bolero.

Premijera baleta održana je u pariškoj Operi 22. studenog 1928. godine i imala je senzacionalan uspjeh. Sam je Ravel bio iznenađen uspješnošću. Mislio je da nitko ne će htjeti svirati takvo djelo, a na kraju mu je to postala najuspješnija kompozicija u karijeri.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.