Ivan Ratkaj – istraživač i kartograf Meksika – 1647.

Autor: dnevno

Izradio je prvi zemljovid pokrajine Tarahumara s ucrtanim misionarskim postajama, španjolskim utvrdama i indijanskim selima.

Hrvatski istraživač, kartograf, isusovac i misionar, Ivan Ratkaj, rođen je 22. svibnja 1647. godine u slovenskom Ptuju, tada dijelu Habsburške Monarhije. Bio je potomak znamenite obitelji Ratkaja Velikotaborskih, koja je imala znatne posjede u Hrvatskom zagorju. Obitelj je posjedovala zagorske dvorce Veliki Tabor, Mali Tabor, Miljana i Velika Horvatska. Imali su pozamašne feudalne posjede u kraju oko Desinića i sve do rijeke Sutle na današnjoj granici sa Slovenijom. Članovi obitelji Ratkaj (ponekad se piše i Rattkay) nosili su titule baruna, a kasnije su uzdignuti u grofove.

Godine 1664. ušao je u isusovački red. U Grazu je završio studij filozofije, a zatim predaje na gimnazijama u Gorici i Zagrebu. Nakon studija teologije i zaređenja za svećenika, kao misionar 1680. godine odlazi u Meksiko u pokrajinu Tarahumara (danas savezna država Chihuaua). Meksiko je u to doba bio pod španjolskom kolonijalnom vlašću i s većim dijelom Srednje Amerike bio je organiziran kao Potkraljevina Nova Španjolska.

Ratkaj je o svom boravku u Meksiku napisao tri izvješća u kojima opisuje svoj put u misije, kraj u kojem je djelovao te način života i običaje starosjedilaca. Izvješća su sjedinjena u djelo Izvješće iz Tarahumarskih misija i u njemu opis tarahumarskog naroda i zemlje. Izradio je i prvi zemljovid pokrajine Tarahumara s ucrtanim misionarskim postajama, španjolskim utvrdama i indijanskim selima, čiji se izvornik čuva u Središnjem isusovačkom arhivu u Rimu.

Ivan Ratkaj smrtno je stradao u Meksiku 1683. godine, a prema nekim izvorima otrovali su ga domoroci kojima je branio običaje koji su se kosili s kršćanskim nazorima.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.