Ivan Gašparovič – slovački predsjednik hrvatskog podrijetla – 1941.

Autor: dnevno

Njegov otac Vladimir Gašparović doselio se u Slovačku iz Hrvatske ubrzo nakon Prvog svjetskog rata. Ivan Gašparovič rođen je u Slovačkoj, no zadržao je određene kontakte s Hrvatskom.

Dana 27. ožujka 1941. godine rođen je Ivan Gašparovič, političar koji je u dva mandata bio predsjednik Republike Slovačke. Rodio se u mjestu Poltár u Slovačkoj, no njegov se otac, Vladimir Gašparović, doselio u tu zemlju iz Hrvatske (podrijetlom je bio iz Vinodola). To preseljenje dogodilo se još u razdoblju nakon kraja Prvog svjetskog rata tj. znatno prije Ivanovog rođenja. Vladimir Gašparović bio je navodno u tadašnjoj Čehoslovačkoj školski učitelj, a zatim čak i ravnatelj škole. U trenutku kad se Ivan Gašparovič rodio (1941.) Čehoslovačka više nije postojala, jer je Adolf Hitler prethodno bio osigurao njeno komadanje. U Europi je Drugi svjetski rat trajao još od 1939. godine, a kratko vrijeme nakon Gašparovičevog rođenja napale su Sile osovine i Kraljevinu Jugoslaviju. Sve u svemu, prve godine njegovog života bile su obilježene Drugim svjetskim ratom. Gašparovičevo rodno mjesto Poltár nalazi se u južnoj polovini središnjeg dijela današnje Slovačke, samo 20-ak kilometara od današnje granice s Mađarskom. Gašparovič je po struci pravnik, a radio je i kao sveučilišni profesor. Kao pravni stručnjak sudjelovao je 1992. godine čak i na izradi slovačkog ustava. Premda je svojevremeno bio član režima Vladimíra Mečiara, koji je u kasnijoj dobi svoje vladavine postao vrlo nepopularnim, Gašparovič se kasnije odvojio od njega i osnovao novu stranku HZD. Na predsjedničkim izborima 2004. godine Gašparovič je pobijedio na prilično neočekivan način. Naime, u drugi krug su prošli on i Vladimír Mečiar, premda je većina očekivala prolaz glavnog kandidata vladajuće koalicije, Eduarda Kukana. Razlog tome bio je navodno slab izlazak Kukanovih birača na izbore, zbog njihovog vjerovanja da mu je ulaz u drugi krug siguran. U drugom su krugu, pak, Kukanovi glasači glasali većinom za Gašparoviča, jer su ga smatrali manje opasnim od Mečiara. Gašparovič je dobio taj predsjednički mandat, a zatim je ponovno izabran na izborima 2009. godine, što je bio prvi slučaj u suvremenoj slovačkoj povijesti da je netko osvojio drugi predsjednički mandat. Slovačkim predsjednikom ostao je Gašparovič sve do 2014. godine.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.