Istanbulski most koji spaja Europu i Aziju – 1973.

Autor: dnevno

U doba kad je dovršen bio je to najduži viseći most na svijetu izvan SAD-a.

Znameniti most preko Bospora u Istanbulu dovršen je 30. listopada 1973. godine. Bio je to prvi most koji je trajno povezao Europu i Aziju. Ideja za takav most postojala je još prije gotovo 2.500 godina, kad su Pezijanci cara Kserksa sagradili pontonski most između dva kontinenta s ciljem da se ogromna perzijska vojska prebaci u Europu i napadne Grčku. Međutim, pri tome se radilo samo o privremenom mostu, vjerojatno napravljenom međusobnim spajanjem brodova ili drugih plovećih objekata. Osim toga, taj se pontonski most nije nalazio na Bosporu uz današnji Istanbul, nego znatno južnije – kod Dardanela.

Gradnja suvremenog čvrstog mosta na Bosporu započela je 1970. i dovršena je tri godine kasnije. Bio je to velik pothvat jer je u doba kad je dovršen bio je najduži viseći most na svijetu izvan SAD-a. Stupovi su mu visoki 105 metara, a ispod mosta može proći brod visok 64 metra. Most je dugačak 1.510 metara, a najveći raspon između stupova iznosi mu više od 1.000 metara.

Most ima ukupno osam traka, od čega se za promet koristi šest, a dvije su zaustavne. Prometno značenje tog mosta  vrlo je veliko. Procjenjuje se da je do sada mostom prošlo znatno više od milijardu vozila. Po noći je most od 2007. godine osvijetljen kompjuteriziranom LED rasvjetom koju je izradila tvrtka Philips.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.