Guverner pozvao Nacionalnu gardu da spriječi crnce da se upišu u školu – 1957.

Autor: dnevno

289 naoružanih gardista trebalo je spriječiti da se devetero crnačke djece upiše u školu.

Dana 4. rujna 1957. godine u SAD-u se dogodio jedan od najsramotnijih rasističkih incidenata. Naime, u glavnom gradu savezne države Arkanzas, Little Rocku, protivnici crnačkih prava pokušali su spriječiti mlade crne učenike da se upišu u lokalnu školu Central High School. Zanimljivo je da je protiv crnačkog upisivanja u tu školu bio i sam guverner Arkanzasa – Orval Faubus – koji je tom prilikom pozvao naoružanu Nacionalnu gardu da spriječi crnce pri upisu.

Mladi crnci su se u tu cijenjenu školu željeli upisati jer im je to omogućavala odluka saveznih institucija iz Washingtona donijeta ranije te godine, a koja je zabranjivala rasnu segregaciju u školama. Ukupno se devet crnaca, tinejđerske dobi, pojavilo pred tom školom u pokušaju da se upišu. Na guvernerov poziv okupljena je Nacionalna garda s čak 289 vojnika pod zapovjedništvom pukovnika Mariona Johnsona. Pukovnik Johnson rekao je mladim crncima i crnkinjama da se vrate kućama. Bila je smiješna, ali i tužna situacija u kojoj je 289 naoružanih gardista sprječavalo devetero djece da se upišu u školu.

Uslijedila je reakcija savezne vlade iz Washingtona. Američki predsjednik Eisenhower naredio je da se cijela Nacionalna garda Arkanzasa stavi pod savezno zapovjedništvo. Sad je ta garda morala zapravo osigurati upis crnih učenika. Za svaki slučaj, Eisenhower je poslao u Arkanzas još i 101. zračno-desantnu diviziju Američke vojske.

Vojska je konačno osigurala crnoj djeci upis u školu, a jedna vojna jedinica ostala je tijekom gotovo cijele školske godine u toj školi sprječavati napade bijele djece na crnce.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.