Gibraltar se izjasnio protiv pridruživanja Španjolskoj – 1967.

Autor: dnevno

Na referendumu je 99,64 % stanovnika Gibraltara glasovalo za ostanak pod Velikom Britanijom.

Dana 10. rujna 1967. godine Gibraltar je na referendumu prvi put izglasao nepridruživanje Španjolskoj. Pod britanskom je vlašću Gibraltar bio još od početka 18. stoljeća, što znači da je do 1967. godine napunio 263 godine neprekinute vlasti Velike Britanije. Njegovi su stanovnici  odlučili da takvo stanje ostane i dalje, premda im je pružena prilika za pridruženje Španjolskoj.

Teritorij Gibraltara ima veličinu od 680 hektara, a u njemu živi oko 30.000 stanovnika. Površinom je Gibraltar u rangu najmanjih država na svijetu (manji je od San Marina i Lihtenštajna, ali je veći od Monaka).

Na referendumu je 99,64 % stanovnika Gibraltara glasovalo za ostanak pod Velikom Britanijom. Za spajanje sa Španjolskom glasovalo je samo 0,36 % stanovništva, što je činilo točno 44 osobe. U današnje vrijeme u Gibraltaru se svakog 10. rujna slavi Nacionalni dan Gibraltara (engl. Gibraltar National Day) upravo u spomen na taj referendum.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.