Geoffrey od Anjoua – osnivač najmoćnije engleske dinastije u srednjem vijeku – 1113.

Autor: dnevno

Moćna dinastija Plantagenet, koja je gotovo 350 godina vladala Engleskom, potekla je od grofa Geoffreyja od Anjoua, koji je bio sin jeruzalemskog kralja Fulka.

Grof Geoffrey od Anjoua, osnivač moćne engleske dinastije Plantagenet, koja je vladala Engleskom tijekom gotovo 350 godina, rođen je 24. kolovoza 1113. godine. Geoffrey je rođen kao sin moćnog grofa Fulka od Anjoua, koji je bio križarski vojskovođa, a postao je i jeruzalemski kralj u Svetoj Zemlji. Kad je njegov otac otišao u Jeruzalem preuzeti kraljevsko prijestolje, prepustio je francusku grofoviju Anjou sinu Geoffreyu. Tako je mladi Geoffrey u dobi od samo 15 godina postao grof od Anjoua – velike grofovije sa sjedištem u gradu Angersu u dolini Loire. Grofovi od Anjoua već su otprije držali i područje grofovije Touraine, koja se nalazila uzvodno na rijeci Loire, oko grada Toursa. Po majci je Geoffrey naslijedio grofoviju Maine, čije su se zemlje nalazile odmah sjeverno do grofovije Anjou, a čije je središte bilo u gradu Le Mansu. Time je mladi Geoffrey ujedinio pod svojom vlasti tri velike francuske grofovije.

Geoffrey se iznimno dobro oženio – nasljednicom engleske krune Matildom – koja je bila desetak godina starija od njega i već je bila udovica cara Svetog Rimskog Carstva Henrika V. Carica Matilda bila je nasljednica ne samo čitave Engleske, nego i vojvodstva Normandije u sjevernoj Francuskoj (to vojvodstvo graničilo je sa Geoffreyevim francuskim grofovijama, što je bilo vrlo prikladno). Geofferey osobno, doduše, tom ženidbom nije postao engleski kralj, ali je postao vojvoda od Normandije i grof od Mortaina.

Potomci Geoffreya i Matilde postali su engleski kraljevi, a ta je dinastija nazivana Plantagenet. To ime potječe od toga što je Geoffreyev pradjed nosio na šeširu cvijeće biljke brnistre (lat. planta genista), pa je po tome njegova obitelj dobila nadimak.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.