Francuski pilot Roland Garros prvi preletio Sredozemno more – 1913.

Autor: dnevno

Kad je počeo Prvi svjetski rat, Garros se učlanio u francusko vojno zrakoplovstvo.

Roland Garros, po kome se zove poznati teniski turnir, bio je jedan od prvih francuskih pilota. Dana 23. rujna 1913. godine preletio je Sredozemno more od gradića Fréjus na Azurnoj obali do Bizerte u Tunisu, kao prvi čovjek kome je uspio takav pothvat. Kad je počeo Prvi svjetski rat, učlanio se u francusko vojno zrakoplovstvo. U to doba bio je problem kako pucati iz mitraljeza kroz propeler u vrtnji. Garros je doprinio rješenju tog problema stavivši trokutasti metalni deflektor na propeler na mjesto gdje se njegova putanja siječe s putanjom metka. Meci bi se odbili od tog metala pod blagim kutom, umjesto da oštete propeler ili da se odbiju prema pilotu.

Garros je bio i prvi čovjek koji je pucanjem kroz propeler oborio zrakoplov. Nakon što mu je jednom prilikom pogođen avion srušio se i poginuo u Ardenima, samo mjesec dana prije kraja Prvog svjetskog rata.

Bio je strastveni amaterski igrač tenisa, pa je teniski stadion u Parizu nakon njegove smrti prozvan po njemu. Danas se po tom stadionu zove i francuski Grand Slam turnir, premda Roland Garros nikada nije bio profesionalni tenisač.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.