Engleski parlament ukinuo Dom lordova – 1649.

Autor: dnevno

Za vrijeme Građanskog rata Donji dom ukinuo je Dom lordova jer je zaključeno da je „održanje Doma lordova beskorisno i opasno za engleski narod“.

Na današnji dan 1649. godine Engleski je parlament ukinuo Dom lordova. Radilo se o razdoblju Engleskog građanskog rata, u periodu dominacije Olivera Cromwella. On je s svojim suradnicima držao vlast u Donjem domu Engleskog parlamenta, odakle je i došla odluka o ukidanju Doma lordova tj. Gornjeg doma.

Zanimljivo je bilo obrazloženje te parlamentarne odluke. Naime, odluka je glasila: „Donji dom Engleske, koji se sastao u Parlamentu, zaključivši iz predugog iskustva da je održanje Doma lordova beskorisno i opasno za engleski narod, smatra prikladnim urediti i provesti … da od sada Dom lordova u Parlamentu bude u potpunosti ukinut…“ (The Commons of England assembled in Parliament, finding by too long experience that the House of Lords is useless and dangerous to the people of England to be continued, have thought fit to ordain and enact .. that from henceforth the House of Lords in Parliament shall be and is hereby wholly abolished …)

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.