Dr. Hofmann sintetizirao drogu LSD – 1938.

Autor: dnevno

Dr. Albert Hofmann u laboratoriju je slučajno preko prstiju primio malu dozu LSD-a i počeo osjećati njegovo djelovanje.

Dana 16. studenog 1938. godine dr. Albert Hofmann po prvi put sintetizirao spoj nazvan LSD. Hofmann je bio zaposlenik švicarske farmaceutske kuće Sandoz. U njenom laboratoriju proučavao je tvar ergotamin, koja se dobiva iz jedne gljivice koja raste na raži i uzrokuje tzv. ergotizam. Iz ergotamina je Hofmann sintetizirao LSD (kratica je nastala po njemačkom nazivu Lysergsäure-diethylamid). Hofmann je u laboratoriju slučajno preko prstiju primio malu dozu LSD-a i počeo osjećati njegovo djelovanje. Taj dan se naziva dan s biciklom, jer Hofmann je nakon uzimanja LSD-a krenuo svojoj kući na biciklu – kada je počeo primjećivati vrlo čudne i jake efekte LSD-a, dok je došao doma efekti su samo kulminirali, nakon otprilike 6 sati počeo sa vraćati u normalno stanje.

Tvrtka Sandoz je 1947. počela prodavati LSD kao lijek za psihijatrijsku primjenu, pod nazivom Delysid. Psihijatri su počeli primjenjivati Delysid kako bi bolje shvatili shizofreniju. Mnoga klinička ispitavanja u psihodeličnoj psihoterapiji dala su pozitivne rezultate. LSD, kao snažno sredstvo mentalnog istraživanja i samospoznaje, posebno je promovirao književnik Aldous Huxley. Popularnosti LSD-a među američkim je studentima nakon 1960-te pridonio je bivši profesor Harvardova sveučilišta Timothy Leary svojim predavanjima, pokusima i knjigama.  Sve rasprostranjenije uzimanje te droge među mladom generacijom 1960-ih, naročito u zapadnim zemljama, dovelo je do zabrane LSD-a zbog teških posljedica koje može izazvati.

Spomenimo da je 1950-ih CIA smatrala da bi LSD mogao imati ulogu u kontroli uma.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.