D’Annunzio proglasio Rijeku nezavisnom talijanskom državicom – 1920.

Autor: dnevno

Gabriele d’Annunzio bio je ekscentrična osoba. Već se ranije proslavio u avanturističkim pothvatima za vrijeme Prvog svjetskog rata, poput 1200 kilometara dugog avionskog leta do neprijateljskog glavnog grada Beča, nad kojim je izbacio talijanske propagandne letke.

Dana 8. rujna 1920. godine talijanski je pjesnik i pustolov Gabriele d’Annunzio proglasio u Rijeci nezavisnu državu nazvanu Talijanska uprava za Kvarner (tal. Reggenza Italiana del Carnaro). Marconijev radio iskorišten je za prijenos te objave. D’Annunzio je isprva želio da Kraljevina Italija sama priključi Rijeku svom teritoriju, no kada to nije uspjelo, odlučio se za osnivanje nezavisne države, sve s ciljem da Rijeka ne bi pripala Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. U d’Annunzijevoj je nezavisnoj državi, koja je osim Rijeke pretendirala i na otok Krk, vlast imala talijanska većina. Zanimljivo je da je Kraljevina Italija na službenoj razini negativno reagirala na d’Annunzijev čin. Čak je poslala i svoju mornaricu da pomogne u gušenju te samoproglašene državice. D’Annunzijeva država nikada nije dobila međunarodno priznanje, pa se zapravo može smatrati paradržavnom tvorevinom, poput Republike Srpske Krajine iz 1990-tih.

Gabriele d’Annunzio bio je ekscentrična ličnost. Već se ranije proslavio u avanturističkim pothvatima za vrijeme Prvog svjetskog rata, poput 1.200 kilometara dugog avionskog leta do neprijateljskog glavnog grada Beča, nad kojim je izbacio talijanske propagandne letke. Sudjelovao je i u avanturističkom napadu torpednim čamcima na austrijsku ratnu luku u Bakarskom zaljevu, tada duboko u neprijateljskom području.

Osobito je zanimljiv ustav d’Annunzijeve kvarnerske državice (tzv. Kvarnerski ustav). Već se u njegovoj preambuli ističe da je glazba osnovni princip države. Taj ustav ima neke napredne osobine, poput ravnopravnosti spolova, temeljitog sustava socijalne i zdravstvene zaštite te staračke skrbi. Uz to taj ustav uključuje i neke anarhističke ideje.

D’Annunzijeva je država u Rijeci uskoro propala, ali je on tom epizodom stekao slavu talijanskog patriota. Uvelike je bio uzor mladom Benitu Mussoliniju, 20 godina mlađem od njega. Neki elementi d’Annunzijevog Kvarnerskog ustava preuzeti su i u fašističkoj Italiji. Tijekom fašističkog vladanja Italijom d’Annunzio dobio od kralja visoku titulu princa od Snježnika (tal. Principe di Montenevoso), nazvanu po visokoj planini Snježnik na granici Slovenije i Hrvatske.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.