Čovjek koji je bio predsjednik četiriju država – 1792.

Autor: dnevno

Politički utjecaj počeo je Morazán stjecati u svojim ranim 30-im godinama, u razdoblju srednjoameričkog osamostaljenja.

Francisco Morazán, čovjek koji je tijekom svoje političke karijere postao predsjednikom čak četiriju država, rođen je 3. listopada  1792. godine. Naime, bio je predsjednik Hondurasa, Salvadora i Kostarike, a za vrijeme postojanja federacije srednjoameričkih država bio je predsjednik Savezne Republike Srednje Amerike (španj. República Federal de Centroamérica).

Morazán se rodio u gradu Tegucigalpi, na području današnjeg Hondurasa. Tegucigalpa je u doba Morazánovog rođenja pripadala španjolskom kolonijalnom imperiju, i to Potkraljevini Novoj Španjolskoj.

Politički utjecaj počeo je Morazán stjecati u svojim ranim 30-im godinama, u razdoblju srednjoameričkog osamostaljenja od španjolske kolonijalne vlasti. Isprva je postao političkim vođom na području rodnog Hondurasa, a 1830. godine postao je predsjednikom spomenute Savezne Republike Srednje Amerike, koja se sastojala od današnjih država Kostarike, Hondurasa, Gvatemale, Salvadora i Nikaragve (osim toga, obuhvaćala je i manji teritorij današnjeg Meksika). Na čelu te velike države bio je od 1830. do 1834. te od 1835. do 1839. godine. Nakon raspada tog saveza bio je još i predsjednik Salvadora i Kostarike. Upravo je u Kostarici Morazán smaknut 1842. godine, nakon svrgavanja s vlasti. U trenutku kad je strijeljan imao je 50 godina.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.