Cipar se osamostalio od Velike Britanije – 1960.

Autor: dnevno

Otok Cipar treći je po veličini otok u Sredozemnom moru, iza Sicilije i Sardinije.

Šesnaestog. kolovoza 1960. godine Cipar je proglasio samostalnost. Prethodno je taj otok bio pod vlašću Velike Britanije, kao krunska kolonija. I nakon ciparskog stjecanja nezavisnosti Velika Britanija zadržala je pod svojom vlasti dvije vojne baze – Akrotiri i Dhekeliju – koje su i danas britanski teritoriji. Glavni problem na novostvorenom samostalnom Cipru predstavljao je sukob između tamošnjeg grčkog i turskog stanovništva, koji je doveo i do teškog vojnog konflikta. Godine 1974. Turska je izvršila invaziju otoka, a 1983. proglašena je Turska Republika Sjeverni Cipar. Otok je sve do danas ostao podijeljen, premda Tursku Republiku Sjeverni Cipar od svjetskih država priznaje samo Republika Turska.

Otok Cipar treći je po veličini otok u Sredozemnom moru, iza Sicilije i Sardinije. Na Cipru živi više od milijun stanovnika, što je otprilike jednako stanovništvu na širem području Zagreba.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.