Charlie Chaplina osumnjičili da je komunist – 1952.

Autor: dnevno

FBI je imao opsežan dosje o Chaplinu, a i sam šef FBI-a J. Edgar Hoover nastojao je oko toga da ga se istjera iz zemlje.

Premda se proslavio snimanjem filmova u SAD-u, Charlie Chaplin je po rođenju Englez. Tek se u odrasloj dobi preselio u SAD i tamo dobio državljanstvo. Međutim, američke su vlasti u McCarthyjevo doba, u ranim pedesetima, sumnjale da je Chaplin protuamerički raspoložen, a možda i komunist. FBI je imao opsežan dosje o Chaplinu, a i sam šef FBI-a J. Edgar Hoover nastojao je oko toga da ga se istjera iz zemlje. Kad je Chaplin otišao u London na premijeru svog filma, ukinuta mu je dozvola za povratak u SAD.

Chaplin se nastanio u gradiću Corsier-sur-Vevey u Švicarskoj, gdje je u isto vrijeme živio i poznati pisac Graham Green, Chaplinov prijatelj. Tek dvadeset godina kasnije (1972.) Chaplin se vratio nakratko u SAD da primi počasnog Oscara. U međuvremenu, posljednje je filmove snimio u Londonu. Umro je u Švicarskoj 1977. godine, te je ondje i pokopan.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.