Car Qianlong – vladar Kineskog Carstva u doba njegovog najvećeg opsega – 1799.

Autor: dnevno

Qianlongovo carstvo obuhvaćalo oko 13.100.000 četvornih kilometara tj. oko 37% veću površinu od današnje Kine (prostiralo se i nad nekim područjima koja danas pokrivaju Mongolija i Ruska Federacija). Dapače, mnoge okolne države priznavale su Qianlongovu vrhovnu vlast.

Dana 7. veljače 1799. godine umro je kineski car Qianlong, pripadnik dinastije Qing. Vladao je Kinom izrazito dugo, tijekom čak 60 godina, a bio je suvremenik europskih vladara Luja XV. i Luja XVI. (francuskih kraljeva) te Katarine Velike (ruske carice). Zanimljivo je da je upravo Qianlong bio vladar Kine u trenutku izbijanja Francuske revolucije te tijekom Američkog rata za nezavisnost. Vladao je nad znatno većim brojem stanovnika od svih navedenih europskih vladara, a bio je i suvremenik prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona (u usporedbi s golemim Qianlongovim Kineskim Carstvom novostvoreni se SAD u to vrijeme činio kao prilično malena država).

Carstvo dinastije Qing svoj je najveći teritorijalni opseg doseglo upravo u vrijeme Qianlonga, i to oko 1760. godine. Tada je obuhvaćalo oko 13.100.000 četvornih kilometara tj. oko 37% veću površinu od današnje Kine (prostiralo se i nad nekim područjima koja danas pokriva Mongolija i Ruska Federacija). Dapače, mnoge okolne države priznavale su vrhovnu vlast Kineskog Carstva. Može se sa znatnom sigurnošću pretpostaviti se da je Qianlongovo carstvo bila u drugoj polovini 18. stoljeća najveća i najbogatija država na svijetu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.