Brod koje je dovezao pretke današnjih Amerikanaca – 1620.

Autor: dnevno

Poznati američki običaj slavljenja Dana zahvalnosti povezuje se upravo s doseljenicima koji su došli brodom Mayflower.

Šesnaestog rujna 1620. godine isplovio je znameniti brod Mayflower prevozeći engleske iseljenike prema obali Sjeverne Amerike. Brod Mayflower ima gotovo mitsko značenje za nastanak SAD-a, jer je postao simbolom dolaska ranih doseljenika u novu postojbinu, kao i tamošnjeg formiranja samoupravnih vlasti. Primjerice, poznati američki običaj slavljenja Dana zahvalnosti (engl. Thanksgiving Day) povezuje se upravo s doseljenicima koji su došli brodom Mayflower.

Na Mayfloweru su bili većinom ljudi koji su iz Velike Britanije emigrirali iz vjerskih razloga. Radilo se o tzv. Separatistima, vrsti protestanata koja nije prihvaćala stajališta službene Anglikanske crkve u Engleskoj. Brodom Mayflower krenula su u Ameriku ukupno 102 doseljenika. Tijekom putovanja rodilo se i jedno dijete. Radilo se o dječaku, kojem je zbog toga što je rođen na oceanu dano ime Oceanus.

Nakon više od dva mjeseca plovidbe, brod je pristao na obali današnje američke savezne države Massachusetts, kod poznatog rta zvanog Cape Cod.

Nažalost, već prva zima u novoj domovini pokosila je otprilike polovinu pristiglih ljudi, što je bio užasan gubitak. Preživjelo ih je samo pedesetak i oni su podigli kuće u koloniji nazvanoj Plymouth, u dnu zaljeva okruženog spomenutim Cape Codom. Danas čak nekoliko desetaka milijuna Amerikanaca može pronaći nekog od svojih predaka upravo među doseljenicima s tog Mayflowerovog putovanja.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.