468px-A_Good_Riddance_-_George_V_of_the_United_Kingdom_cartoon_in_Punch_1917

Britanska dinastija promijenila svoje njemačko prezime u Windsor – 1917.

Autor: dnevno

Tijekom 1917. godine London su napadali njemački teški bombarderi tipa Gotha G.IV pa je zadržavanje imena njemačkog grada Gothe u nazivu britanske kraljevske dinastije postalo neodrživim.

Dana 17. srpnja 1917. godine britanska dinastija promijenila je svoje njemačko prezime u Windsor. Dogodilo se to odredbom tadašnjeg britanskog kralja Georgea V., objavljenom istog dana u službenom glasilu The London Gazette. Prethodno je prezime britanske kraljevske dinastije glasilo na engleskom jeziku Saxe-Coburg and Gotha, što je bio prijevod njemačkog naziva Sachsen-Coburg und Gotha. Naime, kralj George V. potjecao je po muškoj liniji od njemačkog princa Alberta od Sachsen-Coburga i Gothe, pripadnika dinastije koja je vladala istoimenom suverenom državicom u njemačkoj pokrajini Tiringiji.

Spomenuti se princ Albert oženio znamenitom britanskom kraljicom Viktorijom, pa su njihovi zajednički potomci od tada nosili njegovo dinastičko prezime. Kralj George V. bio je unuk kraljice Viktorije i princa Alberta, a na promjenu prezimena odlučio se zbog protunjemačkog raspoloženja u Velikoj Britaniji tijekom Prvog svjetskog rata. Naime, tijekom 1917. godine London su napadali njemački teški bombarderi tipa Gotha G.IV pa je zadržavanje imena njemačkog grada Gothe u nazivu britanske kraljevske dinastije postalo neodrživim.

U svom je proglasu George V. dodijelio dinastiji novo prezime Windsor, prema znamenitom kraljevskom dvorcu smještenom zapadno od Londona. Novi se naziv dinastije odnosio na sve potomke kraljice Viktorije u muškoj liniji koji su bili britanski podanici. Između njih izuzeti su bili, doduše, eventualni ženski potomci koji su udajom došli na strane dvorove ili su se u budućnosti mogli tako udati. Osim promjene naziva dinastije, George V. odrekao se u svoje ime, kao i u ime svih spomenutih članova dinastije Windsor, svih njemačkih titula, naslova i časti. Radilo se o pozamašnom koraku, jer su spomenute titule i časti bile velike, no njihovo odricanje u takvim je ratnim trenucima bilo nužno za britansko samopouzdanje.

Autor: dnevno

ZADNJE VIJESTI