Bitka pogibeljna za oba zapovjednika sukobljenih strana – 1759.

Autor: dnevno

Bitka kod Abrahamovih ravnica, koja se dogodila tijekom Sedmogodišnjeg rata, specifična je po tome što su u njoj stradala oba glavna zapovjednika sukobljenih strana – britanski general Wolfe i francuski markiz od Saint-Verana.

Dana 13. rujna 1759. godine dogodila se značajna Bitka kod Abrahamovih ravnica na području današnje Kanade, jedna od ključnih bitaka za britansko osvajanje kanadskog područja. Ta se bitka dogodila u sklopu Sedmogodišnjeg rata, tijekom kojeg su Francuzi od Velike Britanije izgubili ogromna područja u Sjevernoj Americi.

Bitka kod Abrahamovih ravnica dogodila se samo nekoliko stotina metara od zidina grada Quebeca. To su područje nazivali Abrahamove ravnice po njegovom nekadašnjem vlasniku Abrahamu Martinu. Bitka kod Abrahamovih ravnica specifična je po tome što su u njoj stradala oba glavna zapovjednika sukobljenih strana.

Francuski glavni zapovjednik bio je general Louis-Joseph de Montcalm, koji je imao titulu markiza od Saint-Verana (fr. Marquis de Saint-Veran). Britanske je trupe predvodio general James Wolfe. General Wolfe poginuo je već na početku bitke, pogođen nekoliko puta, no je uspio poživjeti dovoljno dugo da sazna da njegove trupe pobjeđuju. Posmrtno su ga zbog te pobjede nazvali i Osvajateljem Kanade.

Francuski general, markiz od Saint-Verana, zadobio je tijekom bitke smrtonosnu ranu od taneta ispucanog iz muškete. Umro je već ujutro sljedećeg dana. Obje smrti tih vojnih zapovjednika postale su temom umjetničkih djela. Osobito je poznata slika Smrt generala Wolfea (engl. The Death of General Wolfe) američko-britanskog slikara Benjamina Westa.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.