Amerikanac hrvatskog podrijetla oborio svjetski brzinski rekord – 1970.

Autor: dnevno

Raketni motor na Gabelichevom vozilu zvanom Blue Flame radio je na ukapljeni prirodni plin.

Dana 23. listopada 1970. godine Gary Gabelich, Amerikanac hrvatskog podrijetla, oborio je svjetski brzinski rekord za vozila na tlu, postigavši brzinu od preko 1.000 kilometara na sat. Rekord je postigao u vozilu Blue Flame, koje je imalo raketni pogon. Raketni motor u tom vozilu radio je na ukapljeni prirodni plin. Taj je motor mogao ostvariti maksimalni potisak od čak 67 kilonjutna (više nego neki mlazni lovački zrakoplovi). Takav potisak omogućavao je Blue Flameu sličan pogon kao da je pokretan klipnim motorom od 39.000 konjskih snaga. Vozilo je bilo vrlo izduženo tako da mu je ukupna duljina iznosila 11,394 metara.
Rekord koji je Gabelich postigao održao se tijekom 13 godina. Gabelich je rekord postigao na znamenitom trkalištu Bonneville koje se nalazi na isušenoj površini nekadašnjeg slanog jezera u američkoj saveznoj državi Utah. Nažalost, Gary Gabelich poginuo je 1984. godine u motociklističkoj nesreći. U trenutku smrti bile su mu samo 43 godine.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.