Američki poduzetnik po kojem se zove glavni grad Teksasa – 1793.

Autor: dnevno

Pod njegovim vodstvom organizirani su i poznati teksaški rangeri.

Poduzetnik Stephen F. Austin, po kome se danas zove glavni grad Teksasa, rođen je 3. studenog 1793. godine. Austina nazivaju i Ocem Teksasa jer je predvodio američku kolonizaciju tog nekada španjolskog teritorija. Austin je rođen na području američke savezne države Virginije.

Već je otac Stephena F. Austina uspio sa španjolskim vlastima dogovoriti kolonizaciju Amerikanaca na području Teksasa (tada dijelu španjolskog kolonijalnog imperija). Španjolci su voditelje takvih pothvata naseljavanja nazivali empresarios (hrv. poduzetnici). Međutim, Austinov je otac ubrzo umro, tako da je on naslijedio očeva prava na naseljavanje.

I doista, Stephen F. Austin naselio je nekoliko stotina američkih obitelji na području Teksasa. Pod njegovim vodstvom nastao i začetak poznatih teksaških rangera. Steven F. Austin poživio je do 1836. godine, kad je broj kolonista u Teksasu već uvelike nadmašio brojku od 10.000.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.