Američki general koji je zapovijedio smrt 500.000 Japanaca – 1906.

Autor: dnevno

Zloglasni general Curtis LeMay zapovijedio je napade zapaljivim bombama na čak 64 japanska grada.

Zloglasni američki general zrakoplovstva Curtis LeMay rođen je 15. studenog 1906. godine. Bio je poznat po svojoj ratobornosti, zbog čega je dobio i nadimak Bombs Away LeMay. Kao general američkog ratnog zrakoplovstva, LeMay je u Drugom svjetskom ratu postavljen za glavnog zapovjednika svih strateških bombarderskih napada na Japan. Na toj poziciji zalagao se za krvave noćne napade na Japan zapaljivim bombama. Naime, smatrao je da su prezicni napadi na određene vojne ciljeve neučinkoviti, i da umjesto toga treba udariti izravno po japanskom civilnom stanovništvu.

Zapaljive bombe činile su u Japanu goleme štete, jer su kuće bile sagrađene većinom od drveta i papira. Požari su zbog toga bili razorni i učinkovito su uništavali velike naseljene površine u gradovima.

LeMay je naredio napade zapaljivim bombama na čak 64 japanska grada. Najrazorniji je bio napad na Tokijo u ožujku 1945. godine. Taj se napad smatra najvećim bombarderskim napadom u čitavoj povijesti ratovanja, većim i od nuklearnih napada na Hirošimu i Nagasaki. Procjenjuje se da je samo u tom jednom napadu na Tokijo poginulo oko 100.000 civila, a uništeno je 250.000 zgrada. Spaljen je otprilke 41 kvadratni kilometar Tokija.

Ukupno se procjenjuje da su američki napadi na Japan, kojima je zapovijedao general LeMay, ubili oko 500.000 Japanca te ostavili beskućnicima oko 5 milijuna ljudi.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.