Sakrij oglas
 Veličina slova DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN - 30. SIJEČNJA

Katolički svećenik koji je dobio Nobelovu nagradu za mir - 1969

  • Autor: dnevno.hr
  • Datum: utorak, 29. siječnja 2013. u 22:24
Osobito je važana bila uloga velečasnog Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi. Potaknuo je izgradnju niza naselja za izbjeglice u Njemačkoj i Austriji.

Na današnji dan umro je zanimljiv katolički redovnik imenom Dominique Pire. Bio je član poznatog Dominikanskog reda, a po nacionalnosti je bio Belgijanac. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je kapelan belgijskog pokreta otpora, koji se borio protiv nacističkih okupatora.

Osobito je važana bila uloga velečasnog Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi. Potaknuo je izgradnju niza naselja za izbjeglice u Njemačkoj i Austriji, a njihovo je materijalno stanje potpogao izgradnjom sustava sponzorstava. Naime, humani dobrostojeći ljudi postali su sponzori financijski ugroženih obitelji izbjeglica.

Za svoj trud Dominique Pire dobio je 1958. godine Nobelovu nagradu za mir. Posvetio se i osnivanju "Sveučilišta mira" (Université de Paix) za promicanje mirotvornih aktivnosti i sprječavanje konflikata. Osnovao je i organizaciju "Otoci mira" (Iles de Paix) za pomoć u razvoju siromašnih dijelova država (Burkina Faso, Peru, Benin, Mali, Ekvador, Bolivija i Gvineja Bissau). Umro je na današnji dan u belgijskom gradu Leuvenu.

 

Dnevne zanimljivosti:

1976. brucoš je za seminar napravio nacrt za nuklearnu bombu i dobio peticu

Kontrola uma: daljinsko upravljanje životinjama i ljudima

Citati za današnji dan:

'Za osvetu ratuje samo tiranin ili luđak.'

Povijesni fotokutak:

FOTO: Rusi masovno čekaju otvaranje prvog McDonald'sa u Sovjetskom Savezu

Povijesni videokutak:

VIDEO: Nije trik: susret Billa Clintona i JFK-a

Pratite eKalendar i na našim stranicama na Facebooku!


  • Autor: dnevno.hr
  • Photo: GNU
  • Datum: utorak, 29. siječnja 2013. u 22:24
 

      
Zadnje vijesti
Na današnji dan Sonda Pioneer 11 došla u blizinu planeta Saturna i njegovih prstenova – 1979.

Sonda Pioneer 11 približila se na današnji dan pri prolasku pokraj Saturna rubu njegovih oblaka na samo 21,000 kilometara. Time je prošla čak i kroz područje koje obuhvaćaju Saturnovi prstenovi.

Na današnji dan Terry Fox završio svoj Maraton nade nakon 5,373 kilometara pretrčanih s protezom – 1980.

Nakon suočavanja s karcinomom i amputacije noge Terry Fox imao je namjeru pretrčati Kanadu od jednog oceana do drugog. Trčanje s protezom nanosilo mu je bol, no bio je uporan. Nakon što je pretrčao 5,

Na današnji dan Ustanovljen papinski Orden sv. Grgura Velikog – 1831.

Među nositeljima papinskog Ordena sv. Grgura Velikog bili su nadvojvoda Otto von Habsburg, G. K. Chesterton, Dolores i Bob Hope, Eunice Kennedy Shriver (začetnica Specijalne olimpijade) i drugi ugledn

Na današnji dan Pogibija Diane, princeze od Walesa – 1997.

Podvožnjak u kojem je stradala Diana nalazi se samo nekoliko desetaka metara od rijeke Seine, u središnjem dijelu Pariza. Zračna udaljenost od tog podvožnjaka do Eiffelovog tornja iznosi otprilike 850

Izdvojeno
Najčitanije