Sakrij oglas
 Veličina slova DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN - 30. SIJEČNJA

Katolički svećenik koji je dobio Nobelovu nagradu za mir - 1969

  • Autor: dnevno.hr
  • Datum: utorak, 29. siječnja 2013. u 22:24
Osobito je važana bila uloga velečasnog Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi. Potaknuo je izgradnju niza naselja za izbjeglice u Njemačkoj i Austriji.

Na današnji dan umro je zanimljiv katolički redovnik imenom Dominique Pire. Bio je član poznatog Dominikanskog reda, a po nacionalnosti je bio Belgijanac. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je kapelan belgijskog pokreta otpora, koji se borio protiv nacističkih okupatora.

Osobito je važana bila uloga velečasnog Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi. Potaknuo je izgradnju niza naselja za izbjeglice u Njemačkoj i Austriji, a njihovo je materijalno stanje potpogao izgradnjom sustava sponzorstava. Naime, humani dobrostojeći ljudi postali su sponzori financijski ugroženih obitelji izbjeglica.

Za svoj trud Dominique Pire dobio je 1958. godine Nobelovu nagradu za mir. Posvetio se i osnivanju "Sveučilišta mira" (Université de Paix) za promicanje mirotvornih aktivnosti i sprječavanje konflikata. Osnovao je i organizaciju "Otoci mira" (Iles de Paix) za pomoć u razvoju siromašnih dijelova država (Burkina Faso, Peru, Benin, Mali, Ekvador, Bolivija i Gvineja Bissau). Umro je na današnji dan u belgijskom gradu Leuvenu.

 

Dnevne zanimljivosti:

1976. brucoš je za seminar napravio nacrt za nuklearnu bombu i dobio peticu

Kontrola uma: daljinsko upravljanje životinjama i ljudima

Citati za današnji dan:

'Za osvetu ratuje samo tiranin ili luđak.'

Povijesni fotokutak:

FOTO: Rusi masovno čekaju otvaranje prvog McDonald'sa u Sovjetskom Savezu

Povijesni videokutak:

VIDEO: Nije trik: susret Billa Clintona i JFK-a

Pratite eKalendar i na našim stranicama na Facebooku!


  • Autor: dnevno.hr
  • Photo: GNU
  • Datum: utorak, 29. siječnja 2013. u 22:24
 

      
Zadnje vijesti
Na današnji dan U Češkoj umro Vlaho Bukovac – 1922.

Zanimljivo je da je Vlaho Bukovac nakon Prvog svjetskog rata bio čak i član češke delegacije na Mirovnoj konferenciji u Versaillesu. Na današnji dan umro je u Pragu nakon što se vratio iz Beograda gdj

Na današnji dan Američki predsjednik koji je nekoć bio veleposlanik u Ruskom Carstvu – 1791.

U doba kad je James Buchanan bio veleposlanik u Rusiji, prijestolnica te zemlje bila je u Sankt-Peterburgu. Tada je ruski car bio Nikolaj I., u čije je vrijeme organizirana ruska tajna policija.

Na današnji dan Rijeka dobila autonomiju od Marije Terezije – 1779.

Grad Rijeka s okolicom definiran je kao tzv. „corpus separatum“. Mađari su smatrali da je time Rijeka odvojena od Hrvatske, što je prouzročilo sukobe s hrvatskim političarima.

Na današnji dan Misteriozni datum smrti Miguela Cervantesa i Williama Shakespearea - 1616.

UNESCO je 1995. godine današnji dan proglasio Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Naime, nekoć se mislilo da su 23. travnja iste 1616. godine umrli i Miguel Cervantes i William Shakespeare. Zani

Izdvojeno
Najčitanije