Sakrij oglas
 Veličina slova DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN - 30. SIJEČNJA

Katolički svećenik koji je dobio Nobelovu nagradu za mir - 1969

  • Autor: dnevno.hr
  • Datum: utorak, 29. siječnja 2013. u 22:24
Osobito je važana bila uloga velečasnog Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi. Potaknuo je izgradnju niza naselja za izbjeglice u Njemačkoj i Austriji.

Na današnji dan umro je zanimljiv katolički redovnik imenom Dominique Pire. Bio je član poznatog Dominikanskog reda, a po nacionalnosti je bio Belgijanac. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je kapelan belgijskog pokreta otpora, koji se borio protiv nacističkih okupatora.

Osobito je važana bila uloga velečasnog Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi. Potaknuo je izgradnju niza naselja za izbjeglice u Njemačkoj i Austriji, a njihovo je materijalno stanje potpogao izgradnjom sustava sponzorstava. Naime, humani dobrostojeći ljudi postali su sponzori financijski ugroženih obitelji izbjeglica.

Za svoj trud Dominique Pire dobio je 1958. godine Nobelovu nagradu za mir. Posvetio se i osnivanju "Sveučilišta mira" (Université de Paix) za promicanje mirotvornih aktivnosti i sprječavanje konflikata. Osnovao je i organizaciju "Otoci mira" (Iles de Paix) za pomoć u razvoju siromašnih dijelova država (Burkina Faso, Peru, Benin, Mali, Ekvador, Bolivija i Gvineja Bissau). Umro je na današnji dan u belgijskom gradu Leuvenu.

 

Dnevne zanimljivosti:

1976. brucoš je za seminar napravio nacrt za nuklearnu bombu i dobio peticu

Kontrola uma: daljinsko upravljanje životinjama i ljudima

Citati za današnji dan:

'Za osvetu ratuje samo tiranin ili luđak.'

Povijesni fotokutak:

FOTO: Rusi masovno čekaju otvaranje prvog McDonald'sa u Sovjetskom Savezu

Povijesni videokutak:

VIDEO: Nije trik: susret Billa Clintona i JFK-a

Pratite eKalendar i na našim stranicama na Facebooku!


  • Autor: dnevno.hr
  • Photo: GNU
  • Datum: utorak, 29. siječnja 2013. u 22:24
 

      
Zadnje vijesti
Na današnji dan Osnovan Tel Aviv - financijski najznačajnije središte današnjeg Izraela – 1909.

U doba osnivanja Tel Aviva područje današnjeg Izraela pripadalo je još uvijek Osmanskom Carstvu. Simbolički je Tel Aviv osnovalo 66 židovskih obitelji koje su na tom mjestu među sobom razdijelile zeml

Na današnji dan Umro Ljudevit Gaj – 1872.

Sahranjen je bio isprva na groblju u Jurjevskoj ulici, no njegove su kosti kasnije prenesene na novopodignuto groblje na Mirogoju, gdje je Gaj nekoć imao zemljišni posjed.

Na današnji dan Napoleon III. – car Francuza koji je neko vrijeme boravio u New Yorku i Brazilu – 1808.

Svi pripadnici dinastije Bonaparte morali su emigrirati iz Francuske nakon pada cara Napoleona I. Bonapartea. Njegov mladi nećak Napoleon III. proveo je dosta vremena u Švicarskoj i Italiji, a zanimlj

Na današnji dan Vikinzi ubili nadbiskupa u srednjovjekovnoj Engleskoj – 1012.

Nadbiskup sv. Aelfheah od Canterburyja živio je u doba kad su Hrvatskom vladali kraljevi iz narodne dinastije Trpimirovića.

Izdvojeno
Najčitanije