Sakrij oglas
 Velièina slova DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN - 30. SIJEČNJA

Katolički svećenik koji je dobio Nobelovu nagradu za mir - 1969.

  • Autor: dnevno.hr
  • Datum: utorak, 29. siječnja 2013. u 22:24
Osobito je važna bila uloga velečasnog Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi. Potaknuo je izgradnju niza naselja za izbjeglice u Njemačkoj i Austriji.

Na današnji dan umro je zanimljiv katolički redovnik imenom Dominique Pire. Bio je član poznatog Dominikanskog reda, a po nacionalnosti je bio Belgijanac. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je kapelan belgijskog pokreta otpora, koji se borio protiv nacističkih okupatora.

Osobito je važna bila uloga velečasnog Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi. Potaknuo je izgradnju niza naselja za izbjeglice u Njemačkoj i Austriji, a njihovo je materijalno stanje potpomagao izgradnjom sustava sponzorstava. Naime, humani dobrostojeći ljudi postali su sponzori financijski ugroženih obitelji izbjeglica.

Za svoj trud Dominique Pire dobio je 1958. godine Nobelovu nagradu za mir. Posvetio se i osnivanju "Sveučilišta mira" (Université de Paix) za promicanje mirotvornih aktivnosti i sprječavanje konflikata. Osnovao je i organizaciju "Otoci mira" (Iles de Paix) za pomoć u razvoju siromašnih dijelova država (Burkina Faso, Peru, Benin, Mali, Ekvador, Bolivija i Gvineja Bissau). Umro je na današnji dan u belgijskom gradu Leuvenu.

 

Dnevne zanimljivosti:

1976. brucoš je za seminar napravio nacrt za nuklearnu bombu i dobio peticu

Kontrola uma: daljinsko upravljanje životinjama i ljudima

Citati za današnji dan:

'Za osvetu ratuje samo tiranin ili luđak.'

Povijesni fotokutak:

FOTO: Rusi masovno čekaju otvaranje prvog McDonald'sa u Sovjetskom Savezu

Povijesni videokutak:

VIDEO: Nije trik: susret Billa Clintona i JFK-a

Pratite eKalendar i na našim stranicama na Facebooku!


  • Autor: dnevno.hr
  • Photo: GNU
  • Datum: utorak, 29. siječnja 2013. u 22:24
 

      
Zadnje vijesti
Na današnji dan Britanski princ koji je postao nacist i Obergruppenführer -1954.

Princ Charles Edward (na gornjoj fotografiji u sredini) bio je unuk britanske kraljice Viktorije, a rođen je u Engleskoj. Već od rođenja imao je titulu vojvode od Albanyja (en. Duke of Albany).

Na današnji dan Britanski katolički kardinal Acton – stric znamenitog katolika lorda Actona – 1803.

Charles Januarius Edward Acton rodio se na današnji dan u Napulju, a odgojen je u katoličkoj vjeri. Kardinalom je postao u veljači 1839. godine.

Na današnji dan Vojvoda i grof Francesco Melzi d'Eril - potpredsjednik Italije i prijatelj Ruđera Boškovića – 1753.

Francesco Melzi d'Eril bio je potpredsjednik Napoleonove Italije, vazalne države Francuske. Melzi se rodio na današnji dan u Milanu, gradu u kojem je Ruđer Bošković ostavio velik trag.

Na današnji dan Hrvatski ban iz Transilvanije – 1875.

Grof Franjo Haller bio je na položaju hrvatskog bana od 1842. do 1845. godine. Josip Jelačić bio je odmah sljedeći ban iza njega, no između njih dvojice funkciju banskog namjesnika vršio je zagrebački

Izdvojeno
Najčitanije