screenshoot

ZVALI SU GA ‘SIROVI’: ‘Ubojica Gordana Lederera bio je moj susjed…Loš čovjek koji je tukao ženu’

Autor: Snježana Vučković

"Milan je bio loš čovjek koji je tukao ženu. Mi u susjedstvu zvali smo ga “Sirovi”. Priženio se u Sisak kod obitelji koja mu je pružila sve, kuću, automobil, sve je imao… On je ipak odlučio ubijati Hrvate i ja mu to ne mogu oprostiti" rekla je susjeda Milana Zorića.

Filmski umjetnik, fotograf i snimatelj HTV-a Gordan Lederer, jedan od najpoznatijih civila stradalih u Domovinskom ratu, rođen je na današnji dan, 21. travnja 1958. godine u Zagrebu. Lederera je smrt zatekla ’91. na radnom mjestu – brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Tragična, gotovo poput njegove smrti, je i činjenica da je čovjek koji je svjesno snajperom ciljao pokojnog novinara, slobodan čovjek.

Mrski pojam “opći oprost” obuhvatio je niz neoprostivih grijeha zbog kojih nitko ne ispašta. Samo jedan od primjera je opraštanje Milanu Zoriću koji se sam pred srpskim kamerama hvalio kako je ubio hrvatskog ratnog reportera i vrhunskog novinara, Gordana Lederera. Riječ je o ubojstvu koje je počinjeno samo kilometar od mjesta gdje su ubijeni i francuski novinari, a koje je bilo pod nadležnosti Mirka Zebića, srpskog poručnika koji je, prema svemu sudeći, bio zadužen za ubijanje istine.

HVALISAVI UBOJICA KOJEM JE OPROŠTENO – MILAN ZORIĆ

Ubojica Milan Zorić, rodom iz Rosulja kod Hrvatske Kostajnice, bio je oženjen za ženu iz Siska kada je s prvim barikadama jednostavno nestao. “Oživio” je tek pred srpskim kamerama kada je priznao kako je on ubio Lederera, a obzirom da je sniman s leđa, prepoznala ga je njegova vlastita supruga, kao i djeca i susjeda koja je o tome naknadno i ispričala za HRT.

– Milan je bio loš čovjek koji je tukao ženu. Mi u susjedstvu zvali smo ga “Sirovi”. Priženio se u Sisak kod obitelji koja mu je pružila sve, kuću, automobil, sve je imao… On je ipak odlučio ubijati Hrvate i ja mu to ne mogu oprostiti – rekla je susjeda koja je prepoznala hvalisavog ubojicu i uzbuđenim glasom rekla kako je riječ o Milanu Zoriću.

Što se samog Zorića tiče, hrvatska država je protiv njega vodila dva kaznena postupka: zbog kaznenog djela oružane pobune koji je okončan tako što je Vojni sud u Zagrebu 1996. godine primjenom Zakona o općem oprostu protiv Milana Zorića obustavio kazneni postupak. Drugi postupak pokrenut je za kazneno djelo ubojstva iz članka 34. Krivičnog zakona RH. U tom postupku Županijski sud u Sisku donio je presudu kojom je je Milan Zorić u odsutnosti proglašen krivim za ubojstvo Gordana Lederera te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Na tu se presudu ubojica Zorić žalio te je Vrhovni sud Republike Hrvatske 18. rujna 2002. godine donio presudu kojom je presuda Županijskog suda u Sisku preinačena te je na temelju članka 353. točka 5. Zakona o kaznenom postupku, protiv Milana Zorića optužba odbijena s obrazloženjem da se radi o presuđenoj stvari i to stoga što je protiv Zorića Vojni sud u Zagrebu primjenom Zakona o općem oprostu obustavio kazneni postupak. Ovakvi apsurdi doveli su do činjenice da za Lederera do dana današnjeg nitko nije odgovarao. To ljuti umirovljenog pukovnika Ivicu Pandžu Orkana:

– Kada treba od zastare zaštititi nerazjašnjena ubojstva građana srpske nacionalnosti, tada se glavni državni odvjetnik pobrine da do zastare ne dođe i donosi odluku o prekvalificiranju kaznena djela, od ubojstva u ratni zločin. Protiv ubojice hrvatskog snimatelja vođen je najprije postupak za oružanu pobunu, a potom za obično ubojstvo. Ratni zločin nitko i ne spominje, a neupitan je. Jer, za razliku od ratnog zločina za koji nema zastare, ubojstvo zastarjeva – objašnjava Orkan koji upozorava na nepravde i dvostruka mjerila u pravosuđu:




– Kada se Zakon o oprostu primjeni na hrvatske branitelje optužene za nedokazana ubojstva, diže se uzbuna među stotinama nevladinih udruga, traže se smjene sudaca koji donesu takvu odluku. A ubojica Gordana Lederera slobodan je čovjek primjenom Zakona o oprostu i svi šute, to nikoga ne zabrinjava, ni Pusića ni Teršeličku, ni HHO. Valjda zato što je Lederer snimao istinu o napadima četnika. Pucanj u Lederera 1991. godine bio je pucanj u istinu – ljut je Orkan koji ne miruje kada je u pitanju istjerivanje pravde prema žrtvama Domovinskog rata:

– Ako su već odustali od pravog ubojice, izvršitelja ubojstva, tražim da se digne optužnica protiv poručnika Zebića i to po zapovjednoj odgovornosti. Netko mora odgovarati za Lederera… – jasan je Orkan.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.