‘Žrtve masakra u Baćinu ne smiju se nikada zaboraviti’

Autor: dnevno.hr

Točno prije 25 godina, postrojba okupatorske vojske, direktno podređena Milanu Martiću, izvela je u Baćinu iz autobusa najmanje 56 civila iz Cerovljana i Hrvatske Dubice te ih poubijala automatskim oružjem, a mrtva tijela ostavljena su nepokopana uz rijeku Unu. Tek nekoliko dana poslije su počinitelji bagerima u rupe na obali pokopale posmrtne ostatke ubijenih ljudi.

U Baćinu, naselju na području Općine Hrvatska Dubica, održana je u petak, 21. listopada 2016. godine, komemoracija povodom 25. obljetnice jednog od najstrašnijih zločina nad civilnim stanovništvom koje je počinio srpski agresor za trajanja Domovinskog rata. U iskazivanju dužne počasti i sjećanju na nevine civilne žrtve ovog zločina sudjelovala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir položivši vijenac i zapalivši svijeću kod spomen obilježja u Baćinu, na mjestu masovne grobnice, druge po veličini u Republici Hrvatskoj.

Točno prije 25 godina, postrojba okupatorske vojske, direktno podređena Milanu Martiću, izvela je u Baćinu iz autobusa najmanje 56 civila iz Cerovljana i Hrvatske Dubice te ih poubijala automatskim oružjem, a mrtva tijela ostavljena su nepokopana uz rijeku Unu. Tek nekoliko dana poslije su počinitelji bagerima u rupe na obali pokopale posmrtne ostatke ubijenih ljudi.
Smatra se kako je ubijenih sigurno bilo i više, čak 137,  no kako je njihova tijela vjerojatno odnijela Una ili su premještena. Način na koji je provedeno “čišćenje” i likvidacija, broj ubijenih i odnos prema civilima Hrvatima dokazuje da su srpski agresori od početka znali što čine te da su to učinili smišljeno.

„Hrvatskoj javnosti je uglavnom nepoznata činjenica kako se upravo na području Sisačko-moslavačke županije, ovdje u Baćinu, nalazi druga najveća masovna grobnica u Hrvatskoj (nakon Ovčare) i poprište jednog od najtežih masovnih ubojstava u Domovinskom ratu. Na ovom mjestu počinjen je stravičan zločin s ciljem etničkog čišćenja tada okupiranog područja Hrvatske Dubice, Cerovljana i Baćina od preostalih Hrvata. Ubijeni su bili Hrvati, većinom stari, bolesni i nemoćni, oni najslabiji  koji su ostali u svojim domovima i nakon pada Hrvatske Kostajnice, jer zbog  starosti nisu mogli, a neki nisu imali niti gdje otići”, istaknula je zastupnica Petir dodavši kako je važno da ovaj zločin nad hrvatskim narodom ne padne u zaborav i da se nalogodavci i počinitelji kazne.

Petir je podsjetila kako je Sisačko moslavačka županija nažalost prepuna spomen obilježja poput onog u Baćinu: „Više od dvije tisuće Hrvata, 1600 civila i 560 branitelja s područja naše županije, dalo je svoje živote za neovisnost Republike Hrvatske. To se nikada ne smije zaboraviti. Naša je obaveza budućim generacijama prenijeti istinu o obrambenom i časnom Domovinskom ratu. To su zaslužile žrtve Domovinskog rata, to su zaslužili hrvatski branitelji, ali to su zaslužili i budući naraštaji koji imaju pravo poznavati svoju povijest. Upravo zato je važno da kroz obrazovni sustav mladima prenosimo istinu o Domovinskom ratu i temeljne vrijednosti na kojima je nastala neovisna Republika Hrvatska, danas ponosna članica europske zajednice naroda“.

Na komemoraciji je bio prisutan i Ante Deur, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i njen posebni savjetnik za branitelje, koji je naglasio važnost pronošenja istine o Domovinskom ratu i posebno zahvalio zastupnici Petir što to čini i u Europskom parlamentu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.