screenshoot

ZNATE LI PRIČU O SMRTI RUSKIH NOVINARA? ‘Srbi, ne pucajte, mi smo vaša braća!’

Autor: Snježana Vučković/Ivica Pandža Orkan

Evo što se, zapravo, dogodilo s ruskim novinarima ubijenim na Banovini, a koje je Putin posthumno odlikovao...

Ruski predsjednik Vladimir Putin postumno je Ordenom hrabrosti odlikovao dvojicu ruskih novinara Viktora Nogina i Gennadyja Kurinnoya koji su 1. rujna 1991. godine poginuli kod sela Panjani, na ulazu u Hrvatsku Kostajnicu.

Priču o sudbini nesretnih novinara ispričao je umirovljeni pukovnik HV-a, Ivica Pandža – Orkan ispričao je još 2014. u Topuskom na seminaru o “Banovini u Domovinskom ratu”. Orkan, koji je zbog ovog odlikovanja neizmjerno sretan, uvelike je zaslužan što priča o ruskim novinarima nije zaboravljena.

Evo što se, zapravo, dogodilo s ruskim novinarima:

Viktor Nogin

Poznati ruski novinar državne radio televizije SSSR-a, zagrebački student hrvatskog jezika s ratnim iskustvom izvještavanja iz rata u Afganistanu. U svojstvu vozača vozila Opel Omega plave boje diplomatskih registarkih oznaka 010-A-155 označeno oznakom TV na prednjoj haubi, te istaknutom bijelom zastavom kod mjesta suvozača, sa akreditacijama i srpskih i hrvatskih vlasti, zajedno sa:

Genadiyom Kurinnoy

rođenim 10.5.1950. godine u gradu Nikolaev u Ukrajini, gdje je njegov otac radio kao profesionalni vojnik. Onda se obitelj preselila u grad Orel (Orao u prijevodu), gdje je Genadyj pohađao školu, volio je fotografiju i filmove. Njegov prvi film bio je o eskadrili “Normandija-neman”. Dobitnik je nagrade na natjecanju amaterskih filmova. Godine 1967. Genadiy je upisao državni fakultet kinematografije. Nakon završetka radio je u studiu za distribuciju i proizvodnju filmova Belarusfilm. Godine 1976. počeo je raditi u studiu Ekran kronike za državnu televiziju.Godine 1978. upućen je raditi u Mozambik u dopisničkoj kući kao snimatelj kronike za državnu televiziju, a od 1984. godine radio je u Portugalu. U ljeto 1991. godine je bio upućen na rad u dopisništvo državne televizije SSSR-a u Beogradu.




Krenuli su 1. rujna 1991. godine autoputem iz Beograda u Zagreb. S autoputa su sišli u Novskoj i pravcem Jasenovac-Hrvatska Dubica-ušli u Hrvatsku Kostajnicu koja je u to vrijeme (11 dana prije pada grada) bila pod kontrolom hrvatskih snaga. U Hrvatskoj Kostajnici obavljali su svoj novinarski posao snimajući po gradu intervijue sa više osoba-hrvatskih civila, pripadnika ZNG-a i hrvatske policije. U svim razgovorima ispoljavali su želju da nastave putovanje iz Hrvatske Kostajnice prema Petrinji i dalje prema Zagrebu.Upozoreni od više osoba s kojima su razgovarali, da cesta Hrvatska Kostajnica-Petrinja nije sigurna za promet i da su na istoj mogući problemi s odmetničkim srpskim bandama, Viktor Nogin (bivši student hrvatskog jezika u Zagrebu) na dobrom hrvatskom jeziku je rekao: Nemojte se bojati, ja imam iskustvo iz afganistanskog rata, vi Hrvati ste dobi ljudi, a srbi su naša braća.

U poslijepodnevnim satima Viktor Nogin i Genady Kurinnoy krenuli su iz Hrvatske Kostajnice cestom u pravcu Petrinje. Na cesti u selu Panjani srpski teroristi s postavljene barikade pucali su u vozilo kojim je upravljao novinar Viktor Nogin, dok je na zadnjem sjedalu vozila (zbog boljih mogućnosti snimanja) bio snimatelj Genady Kurinnoy. Nakon što je vozilo stalo, a vozilu prišli pripadnici srpskih paravojnih snaga, ranjeni Viktor Nogin je rekao: Ne pucajte, mi smo vaša braća. Ove riječi nisu imale odjeka, već je zapovjednik srpskih pobunjeničkih snaga viknuo: vi ste ustaški špijuni, paljba! Nakon što su Viktor i Genady ubijeni, srpski teroristi su opljačkali opremu iz vozila, te zapalili vozilo s leševima.Sutradan lokalni komadant bataljona, rezervni poručnik JNA Mirko Zebić naredio je srpskim pobunjenicima Zoranu Pralini i Željku Vraneševiću da olupinu s izgorjelim leševima sakrivaju što su isti i učinili, te olupinu sa izgorjelim leševima odvukli 3.5 km u dubinu teritorije koju su tada kontrolirali pobunjeni srbi.

Dana 12.rujna 1991. godine srpski teroristi okupirali su cijelo područje Hrvatske Kostajnice. Dio hrvatskih branitelja i civila završio je u logoru Manjača kod Banja Luke, dio u logoru Glina, stotinjak osoba uspjelo se probiti cestom Hrvatska Kostajnica do tada neokupirane Hrvatske Dubice i dalje.




Nastala je medijsko-diplomatsko obavještajno politička zavrzlama u kojoj su srpski teroristi za smrt Viktora Nogina i Genadya Kurinnoya optužili hrvatske snage, a tadašanja Hrvatska, još uvijek nepriznata država, teško se mogla braniti od ove monstruozne optužbe.

Do danas nisu pronađene kosti dvojice ubijenih ruskih novinara, a supruge Galina Nogin i Galina Kurinnoy s kćerkom Dariom i sinom Nikitom, te kćerkom Marijom (1973.) i sinom Ivanom (1981.) u potrazi su za istinom o njihovoj smrti. Počinitelji ovog zločina su i dalje na slobodi…

Autor:Snježana Vučković/Ivica Pandža Orkan
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.