Robert Anic/PIXSELL

VUKOVARSKE BRANITELJICE: ‘Zorica Gregurić od sebe radi heroinu, to je neprimjereno’

Autor: Dnevno.hr

"Nikada niti jednoj od nas nije palo na pamet uopće se usporedivati jedna sa drugom, a pogotovo ne sa dr.Vesnom Bosanac, istinskom dušom, ženom koja je poznata po svojim djelima u Hrvatskoj ali i u svijetu", objašnjava se u priopćenju

Vukovarske braniteljice, članice Udruge Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko -srijemske županije, nisu zadovoljne intervjuom koji je za jedan tjednik dala Zorica Gregurić. Priopćenje koje je stiglo na našu adresu, prenosimo u cijelosti:

“U jednom hrvatskom tjedniku od 17. Studenoga 2016. na stranicama 18-25, objavljen je opsežan intervju sa hrvatskom braniteljicom gospodom Zoricom Gregurić, koja je 1991.godine došla u Vukovar, točnije u vukovarsku bolnicu, gdje je proživjela i preživjela strahote Vukovarske ratne tragedije. U bolnici je dočekala i sam pad grada heroja ,koji je kako svi znamo razaran na sve moguće načine — iz zraka, sa zemlje i vode. Mi to najbolje znamo jer smo i same to proživljavale, a neke naše braniteljice nisu preživjele.

Gospođi Zorici Gregurić, kao članici bolničkog osoblja vukovarske bolnice možemo samo „skinuti kapu” zbog svega što je vidjela i proživjela.

Gospođi Gregurić nitko ne odriče, niti na to ima pravo, njezinu vukovarsku tragičnu i tešku svakodnevicu, no iz tog teksta moglo se iščitati kako je gospođa Gregurić jedna od tri najpoznatije vukovarske braniteljice. Mi braniteljice grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, smatramo takvu jednu konstrukciju neprimjerenom, ako znamo, što ste i sami naveli u tekstu ,da je u borbama za grad heroj sudjelovalo oko 400 žena. Nikada niti jednoj od nas nije palo na pamet uopće se usporedivati jedna sa drugom, a pogotovo ne sa dr.Vesnom Bosanac, istinskom dušom, ženom koja je poznata po svojim djelima u Hrvatskoj ali i u svijetu. Nikada niti jednoj od nas, pa tako ni našoj voljenoj Violeti Antolić, sada već pokojnoj, nije palo na pamet govoriti o sebi kao heroini, jer to smo smatrale i još uvijek smatramo neprimjerenim i nepotrebnim… Ispred svake od nas stoji bolja od nas i tako je krug zatvoren. Mnoge braniteljice prošle su teška ranjavanja, mučenja, maltretiranja i iživljavanja po logorima od strane onih istih srbo-četničkih hordi koje su razarale naša ognjišta. Mnoge su prošle silovanja i sakaćenja, mnoge od nas i danas gledamo svoje mučitelje. Mnoge od nas nisu preživjele. Mnoge od nas, nakon svih preživjelih strahota danas umiremo bolesne, nepokretne,pune gelera, možda čak zaboravljene od svih.

No mi imamo jedna drugu i imamo svoju slobodu za koju smo sve to pretrpjele. Zbog svega gore navedenoga, smatramo kako je ovako pisanje neprimjereno i nekorektno prema ženama u Domovinskom ratu te jednako tako smatramo kako bi se sa nama složila i sama gospoda Gregurić, jer da ponovimo nema bolje od bolje, veće ratnice od one druge, mi smo svi jedno a našim pokojnim sestrama po muci mi hrvatske braniteljice u svojim molitvama zahvaljujemo za njihovo herojstvo. Ne dijelimo se i ne ističemo mi, nemojte ni Vi, jer na to nitko nema pravo bez obzira koliko dobre namjere bile.”

Ispred Udruge „BRANITELJICE DOMOVINSKOG RATA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE”,

Ljiljana Poje




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.