Damir Radnić

VUKOVAR U SUZAMA – UMRO JE ‘BRZI’: ‘Bio je strašan fajter…’

Autor: Snježana Vučković

"Ovakva nagla smrt može biti samo posljedica rata. Imao je niz zdravstvenih teškoća, no takav nagli odlazak čovjeka koji je '66. godište nas je u potpunosti zatekla", kazuju Vukovarci.

Vukovarski branitelj Josip Belobrajdić – Brzi, umro je nakon amputacije noge nakon čega mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Njegovi sugrađani i suborci u potpunom su šoku i kažu:

– Ovakva nagla smrt može biti samo posljedica rata. Imao je niz zdravstvenih teškoća, no takav nagli odlazak čovjeka koji je ’66. godište nas je u potpunosti zatekla – kazuju Vukovarci.

Ime Josipa Belobrajdića nije poznato samo stanovnicima ovog grada. O njegovom impresivnom ratnom putu poznato je i šire.

Pokojni Belobrajdić je ne tako davno bio i naš sugovornik u priči o prvom zapovjedniku satnije Vojne policije Vukovar, 204. vukovarske brigade, Alfredu Hillu. Evo što je tada rekao:

– Zajedno smo proveli sedam dana na položaju kod srpskog groblja na Sajmištu, doslovno smo ležali u grobovima i znali se zezati kako svatko, kad krene napad, liježe u svoju grobnicu. Tog 16. 10. krenuo je sveopći, siloviti napad na grad. Neprijatelj je probio Ulicu Josipa Kraša, motorole su ostale prazne, netko je javio da je Hill ranjen, a ja sam rekao: “Ako treba, rušit ćemo kuću po kuću, ali ćemo ga naći. Njega ne ostavljamo!”

I pronašli smo ga kako leži smrskan od minobacačke granate. Jednostavno je iskrvario, našli smo ga kako leži smrskanih potkoljenica… Motorola je bila metar od njega i vjerojatno nije mogao do nje… Odmah sam znao da smo izgubili velikog čovjeka – prisjetio se tada Brzi koji je za Hilla kazao da je bio “obrazovan i obazriv, te da je uz njega čak i ratovanje bilo fino”.

O Brzom pak, njegovi suborci imaju jedinstveno mišljenje:




– Bio je velik čovjek i strašan fajter…

brzi 2

FOTO: Damir Radnić




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.