Udruga veterana 2. gardijske brigade - Gromovi

VOLE LI SE I DALJE? Evo kako je završila priča o ljubavnom paru s poznate fotografije iz Domovinskog rata

Autor: Snježana Vučković

Domovinski rat ovjekovječili su mnogi video zapisi, kao i fotografije koje i danas svjedoče o jednom teškom vremenu u Hrvatskoj.

Tako smo gotovo svi barem jednom vidjeli ili čuli za Željku Mitrović, „Djevojčicu u plavom kaputiću” koja uplakana u koloni izlazi iz razorenog Vukovara, a koja je postala simbolom stradanja toga grada.

Također, pamtimo „Crvenog fiću” kojeg na osječkoj ulici gazi neprijateljski tenk a koji je uvriježen kao sinonim za otpor i odvažnost. Tenk T – 55 koji je  27. lipnja 1991. godine po Osijeku demonstrirao silu i moć nije zastao ni kada mu se prolaskom kroz križanje Vukovarske i Trpimirove (tada Kleinove) ulice ispriječio crveni fićo. Sa svojih 40 tona pred sobom ga je gurao sve dok ga nije zabio u autobus i posve uništio.

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Svi smo, manje – više, imali priliku pogledati video sreće na kojem šibenski branitelj Filip Gaćina nakon obaranja neprijateljskih aviona uzvikuje „Obadva, obadva, oba su pala!” a što se i danas često koristi kako bi se izrazilo zadovoljstvo zbog uspjeha. Prilikom jednog napada na topničku bitnicu Zečevo, hrvatski branitelj Goran Pauk, pripadnik 113. brigade, srušio je pomoću topa 3/20 mm M55 prvi zrakoplov, dok je drugi zrakoplov pomoću sustava “strela” 2M srušio hrvatski branitelj Neven Livajić. Mladi hrvatski branitelj Filip Gaćina, koji je tog dana punio top Gorana Pauka, promatrajući padanje zrakoplova, s iskrenim je oduševljenjem spontano povikao “Obadva, obadva, oba su pala!”, a sve je snimio Ivica Bilan.

Fotografija čiju priču donosimo, aktualna je od samog svog nastanka pa do danas, a posebno u danima obljetnice VRO Oluja kada je često možete vidjeti po televizijskim medijima, portalima i društvenim mrežama. Riječ je o fotografiji s čijim detaljima je javnost slabo upoznata, a koja je, na neki način, u vremenima krvi i smrti, zaživjela kao simbol sreće i ljubavi. Na njoj se nalazi pripadnik 2. gardijske brigade “Gromovi”, Marijan Horvat – Zlikač kojeg u Sisku po povratku iz Oluje željno dočekuje prelijepa, plavokosa djevojka Ira.




No, kako je završila njihova priča? Vole li se i danas ili je ljubav isparila u vihoru rata?

“Ne volim medije niti bilo kakvo plasiranje naše priče. Sve što ću vam reći jest da smo u braku i da se i dalje volimo”, kratko je odgovorio Marijan koji je potvrdio da sa svojom suprugom živi u Sisku.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.