screenshot

(VIDEO) Zahvaljujući njemu, svijet je čuo za rat u Hrvatskoj!

Autor: dnevno.hr

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, Ivčić je skladao i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku “Stop the War in Croatia” koja je obišla čitav svijet

Tomislav Ivčić je 12. kolovoza 1991. godine svojim spotom za pjesmu Stop the war in Croatia predstavio dramatičnu stvarnost u Hrvatskoj tijekom velikosrpske agresije i dirnuo svijet.

Već sljedećega dana su najprije BBC, CNN, a zatim 44 svjetske postaje emitirale spot koji je pokazao istinu o ratu u Lijepoj našoj – da nije riječ samo o obračunu već o borbi za slobodu.

Ubrzo su uslijedile stotine naslovnica i članaka, a za Stop the war in Croatia su čuli ljudi iz cijelog svijeta. Ivčićeva pjesma je postala hit i tjednima je bila uvrštena među stotinu najslušanijih pjesama na Billboardovoj ljestvici, a čak je dospjela i na top-ljestvicu deset najslušanijih pjesama u Australiji.

Ivčićevu akciju za širenje svijesti o strahotama koje su vladale u Hrvatskoj ubrzo su slijedili hrvatski umjetnici i sportaši, a zatim i mnoge svjetske zvijezde tražeći obustavu velikosrpske agresije.

Zahvaljujući takvim akcijama svijet je shvatio da se Hrvatska brani pokušavajući steći slobodu, što je dovelo do njena međunarodnog priznanja, piše HRT.

Pjesma Stop the war in Croatia je ostala trajna uspomena na Tomislava Ivčića kao na čovjeka koji je prvi odaslao poruku mira koju su čuli milijuni ljudi.

Od 1990. godine bio je član HDZ-a te se u veljači 1993. kandidirao za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru. Mjesto je na izborima i osvojio no njegova prerana pogibija spriječila ga je da stupi na tu dužnost. Ovaj glazbenik je upravljajući Mercedesom, pri pokušaju da izbjegne pješakinju koja je istrčala na kolnik, prešao u suprotni trak i frontalno se sudario s BMW-om. U nesreći su poginuli on, pješakinja koju nije uspio izbjeći te suvozačica iz BMW-a.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.