(VIDEO) Pogledajte slijetanje borbenog helikoptera Kiowa na splitsku rivu

Autor: Hina

U sklopu priprema za subotnje obilježavanje 27. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade u petak je raketna topovnjača “Vukovar” uplovila blizu splitske Lučke kapetanije na Rivi u pratnji helikoptera Kiowa Warrior koji se spustio na istočni dio blizu spomenika Franji Tuđmanu.

 Cijelo vrijeme plovidbe od vojne luke Lore do Rive iznad raketne topovnjače “Vukovar” letio je helikopter Kiowa Warrior, što je izazvalo pozornost mnogih građana na Rivi.

“Ovim uplovljavanjem raketne topovnjače i slijetanjem helikoptera Kiowa Warrior na spektakularan smo način počeli aktivnosti obilježavanja 27. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade”, rekao je novinarima general bojnik Mladen Fuzul, zapovjednik sutrašnjeg svečanog obilježavanja 27. godišnjice osnutka te brigade.

General Fuzul najavio je da će na sutrašnjoj svečanosti na Rivi biti izložena i krupna oprema Hrvatske vojske, koja se ne pojavljuje često u javnosti, pri čemu je dodao kako će biti izložena i motorna vozila kojima se Hrvatska vojska koristi u mirovnoj misiji u Afganistanu. Također je rekao da će biti organiziran i svečani mimohod u kojem će moći sudjelovati građani.

Istaknuo je kako će na sutrašnjoj svečanosti biti vraćena ceremonija dodjele crvenih beretki ispred kapelice u Dračevcu u kojoj su upisana imena svih poginulih pripadnika 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu. Ta je ceremonija ukinuta 2000. godine.

“Na taj ćemo simboličan način obnoviti tradiciju 4. gardijske brigade”, rekao je general Fuzul.
Odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo je da je uloga Hrvatske vojske iznimno važna i u miru te je podsjetio na angažiranje vojske prilikom požara, poplava i snježnih oborina.




“Mi smo vojska koja je ponikla iz hrvatskog naroda i spremni smo kad god nas naš narod treba”, poručio je general Fuzul.
Pri izlasku iz helikoptera Kiowa Warrior nakon što je sletio na istočni dio Rive pilot je okupljenim novinarima rekao da se u njemu “osjeća moćno”. Objasnio je da taj helikopter može letjeti i u noćnim uvjetima jer za to ima posebno ugrađene uređaje.

“Na helikopteru je postavljen senzorski sustav koji nam pomaže pri identificiranju i označavanju ciljeva, a termalna kamera nam omogućuje da vidimo letjeti i noću”, rekao je pilot.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.