Dusko Marusic/PIXSELL

Veterani iz Srbije pozvali hrvatske branitelje na razgovor! Treba li se odazvati!?

Autor: Dnevno.hr

Mišljenja smo da najveći kredibilitet u rješavanju spornih pitanja imaju upravo ratni veterani, prije nego političari, kazao je Željko Vukelić, tajnik Saveza ratnih veterana Srbije.

“UDRUŽENJE učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije” (UOSYU) uputili su javni poziv hrvatskim braniteljima za prijateljski posjet i radni sastanak u Novom Sadu.

– Mišljenja smo da najveći kredibilitet u rješavanju spornih pitanja imaju upravo ratni veterani, prije nego političari. Mislimo da zajedno trebamo poslati poruku javnosti da oni koji su “do jučer” ratovali mogu danas sjesti za stol te uz uvažavanje i poštovanje razgovarati i uputiti poruku mira i pomirenja narodima i političarima, a sve zbog zajedničkog suživota budućih naraštaja – kazao je za Večernji list  Željko Vukelić, tajnik Saveza ratnih veterana Srbije.

Toj je inicijativi prethodio je, nastavlja, javni apel šefova krovnih braniteljskih udruga Josipa Klemma i Dražimira Jukića koji su zatražili sastanak s premijerom Aleksandrom Vučićem i “ostalim zainteresiranim stranama”, u čemu su se tamošnji veterani prepoznali.

– Stekli smo dojam da s hrvatske strane postoji interes da se konačno uspostavi kvalitetan dijalog i da se počnu rješavati pitanja nestalih s obje strane, kao i ostala sporna pitanja – kaže Vukelić, inače bivši diverzant, danas umirovljeni potporučnik vojske RSK i ratni vojni invalid, koji je i osobno ratovao u Hrvatskoj.

– Smatramo da ratni zločinci s obje strane trebaju odgovarati, ali i da su sudionici rata većinom prije, tijekom i nakon rata bili časni i pošteni ljudi. Dosta nam je ratova. Vjerujemo da su mir i suživot mogući – poručio je Željko Vukelić.

– Naravno, to nije jednostavno postići jer postoje mnogi koji su pretrpjeli osobne gubitke, mnoge su rane svježe s obje strane, ali mislim da većina vjeruje da je došlo vrijeme da krenemo dalje. Sigurno je da se ni s hrvatskim veteranima nećemo u svemu složiti, ali ako su ljudi razumni, nikada nije prerano da pošaljemo snažnu poruku i da na ovim prostorima više nikada ne bude ratova – kaže Željko Vukelić u iščekivanju odgovora iz Zagreba.

Postoji li oko ovog konsenzus među braniteljskim udrugama oko te delikatne situacije konačni stav naši će veterani usuglasiti na sastanku u utorak.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.