screenshot

Tko se sjeća Gardista, prvog hrvatskog vojnog lista?

Autor: Mladen Pavković

„Gardist“ je bio samo jedna od djelatnosti koprivničkog IPD-a, koji je u Hrvatskoj vojsci bio među najaktivnijima u vrijeme Domovinskog rata.

Na današnji dan, 25. listopada 1991. u Koprivnici, u sklopu slavne 117. brigade, izašao je prvi broj prvog hrvatskog vojnog lista – „Gardist“, kojeg je uređivao Mladen Pavković. Taj tjednik, kako je rekao prof. Josip Nakić-Alfirević, inače ratni zapovjednik IPD-a u ovoj brigadi, iznimno je mnogo značio u promicanju istine o Domovinskom ratu u kojem je sudjelovalo i na tisuće hrabrih Podravaca, od kojih je nekoliko stotina poginulo ili bilo lakše ili teže ranjeno, pretežno na novljanskom bojištu.

„Gardist“ je dostavljen braniteljima i na prve crte obrane, a mogao se besplatno nabaviti i na novinskim kioscima. Prije desetak godina objavljen je i reprint ovog glasila, koji je kontinuirano izlazio sve do 1993. godine, i nakon što je prestala djelovati 117.-ta brigada.

Pavković, koji je s Vladimirom Kostjukom i autor jednog od najutjecajnijih ratnih plakata s nazivom „Hrvatska vas zove“, tiskanog u kolovozu 1991., a kojeg su za vrijeme rata i Osječani reproducirali u pet tisuća primjeraka, istaknuo je da je „Gardist“ u prvom redu bio namijenjen braniteljima, a potom i članovima njihovih obitelji. Prije desetak godina objavljen je i reprint ovog lista, ali i do njega je danas gotovo nemoguće doći.

No, „Gardist“ je bio samo jedna od djelatnosti koprivničkog IPD-a, koji je u Hrvatskoj vojsci bio među najaktivnijima u vrijeme Domovinskog rata.

Autor:Mladen Pavković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.