Dalibor Urukalovic/PIXSELL

SVJEDOČANSTVO UMIROVLJENOG SATNIKA: Preživio Ovčaru, ali tu nije bio kraj…

Autor: dnevno.hr/HRT

Karlović svoju priču počinje padom Vukovara koji je dočekao sakriven u vukovarskoj bolnici

Serijal Heroji Vukovara redatelja Eduarda Galića, koji ste imali prilike gledati na HRT-u, dobitnik je posebnog priznanja za najbolji hrvatski dokumentarni serijal na 64. pulskom filmskom festivalu. U jednoj od epizoda treće sezone pojavljuje se i branitelj Vilim Karlović, koji progovara o svojoj sudbini, izričući na kraju poziv na oprost.

Svjedok događaja, hrvatski branitelj i logoraš, umirovljeni satnik Vilim Karlović gostovao je u HRT-ovoj Hrvatskoj uživo.

Karlović svoju priču počinje padom Vukovara koji je dočekao sakriven u vukovarskoj bolnici.  Nakon ulaska vojske, on biva deportiran autobusom na Velepromet gdje prolazi torure s ostalim zarobljenicima – tuku ga “u špaliru”, oduzimaju mu isprave i novac te ostavljaju na milost i nemilost četnicima i dobrovoljcima koji u hangarima Veleprometa premlaćuju i ubijaju ranjenike i zarobljene. Igrom slučaja vojnik JNA s nadimkom Štuka spašava ga od sigurne smrti nakon što mu Karlović spominje zajedničkog znanca iz Rume.

PREŽIVJELI S OVČARE: ‘Znam što se dogodilo sa šestim autobusom’

Karlović se dalje prisjeća prebacivanja u dio logora u kojem su bili žene i djeca te vojnika Dede zaduženog za popisivanje i transport zarobljenika na sigurno, koji se zauzimao za njega i još nekoliko ljudi koji su našli spas u tome dijelu logora. Uza sve Dedine napore da spasi Karlovića i ostale od četnika odlučnih da eliminiraju Karlovićevu grupu ili ih makar vrate u glavni dio logora, on ipak ponovno završava u Veleprometovoj zloglasnoj „stolariji” i tu počinje najveća muka i golgota Vilima Karlovića.

Karlović se prisjeća mučnih odvođenja, masakriranja i ubijanja u stolariji. Svi zarobljenici sjedili su u malenim prostorijama, a četnici bi dolazili i birali koga će izvoditi van. Karlović u mučnim detaljima opisuje stradavanje suboraca u čemu se kao najstrašnija izdvaja priča o maloljetnom dječaku koji je u pokušaju da spasi brata odabranog za egzekuciju umjesto njega zvjerski mučen i pogubljen naočigled sviju zarobljenika.

Karlović zatim prepričava kako ga je skupina četnika izdvojila iz gomile u alatnici i odvela iz Veleprometa u neku staru kuću u naumu da se na njemu najprije iživljavaju, a naposlijetku ga i ubiju. Nakon kraće vožnje, dovode ga u kuću i Karlović se ponovno prisjeća muka koje su mu četnici priredili, a koje su uključivale paljenje kože upaljačem, zarezivanje nožem, udarce, pogrde i prijetnje silovanjem prije konačnog klanja nožem.

MUČNA VILIMOVA PRIČA: ‘Ovčara nije bila kraj… Slijedila je agonija Veleprometa

U posljednjem trenutku, kao u kakvom filmu, Karlovića od krvoloka koji su već vadili nož za klanje spašava Predrag Milivojević zvani Kinez koji dolazi u kuću u pratnji još jednog rezervista i zaustavlja krvnike. On i taj mlađi vojnik odvode Karlovića u stacionar, gdje se nakon kraćeg liječenja seli u dvoranu sa zarobljenicima koji trebaju biti deportirani u logor Srijemska Mitrovica.

Potresna priča o golgoti Vilima Karlovića završava njegovom deportacijom u logor, piše HRT.

Autor: dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.