Facebook

ŠTO JOŠ ČEKA GUNS ‘N’ ROSES? Hrvatski branitelj postaje zaštitni znak na njihovim turnejama!

Autor: Snježana Vučković

Sudbina je htjela da ovaj hrvatski dragovoljac nakon 25 godina ipak završi na turneji Guns 'n' rosesa u Australiji. Doduše, na majicama domoljuba koji su prepoznali važnost ove fotografije i poruke koju ona nosi. Sada je pitanje trenutka u kojem će to prepoznati i popularni glazbenici koji su nekad davno razmišljali o Petrovom liku na omotu svog albuma...

Petar Dukarić, hrvatski branitelj kojeg je fotoaparat kao 19-godišnjaka sasvim slučajno “uhvatio” usred ratovanja, odavno je simbol Domovinskog rata. Od nedavno, on je i “zaštitni znak” svjetski popularnog heavy metal benda Guns ‘n’ roses, a sve zahvaljujući svojim obožavateljima koji sada po turnejama ove grupe promoviraju Domovinski rat noseći majicu s Petrovim likom.

Snažna fotografija djelo je novinara Željka Gašparevića koji je za Večernji list izjavio:

– Ugledao sam mladog vojnika s maramom zavezanom oko čela, s cigaretom u kutu usana, kako se uspinje na tenk i laća moćnog protuavionskog mitraljeza. Kao da taj prizor nije već sam po sebi inspirativan ratnom reporteru, spaziosam kako se na kući iza vojnikovih leđa nazire grafit s imenom svjetski poznate heavy metal grupe Guns N’ Roses. Taj dečko se popeo na tenk, zgrabio taj mitraljez i pripucao na drugu stranu, a ja sam ‘opalio’ u djeliću sekunde. I to je jedina fotografija tog trenutka koja je nastala, pa iako mi fotografi uvijek napravimo cijelu seriju, u ovoj situaciji druge fotografije nije bilo. Premda je puno ljudi kasnije kazalo da fotografija izgleda namješteno i pozerski, jer dečko na njoj izgleda kulerski, hladan i bez emocije, poput Humphreya Bogarta, to je bio taj trenutak.

tigar

Samo sat vremena nakon toga, mjesto snimanja se pretvorilo u pepeo i prah, a od kuće je ostao samo dio na kojem piše “guns”.

Petar Dukarić je, posve zaboravljajući na brzinsko fotografiranje, nastavio krstariti hrvatskom bojišnicom i nije znao da je upravo ova fotografija postala pravi hit u svijetu, pa je priča ’92. godine došla i do slavnog benda čiji ga je menadžer pozvao u Ameriku na gostovanje po turneji.

No, Dukarić je to odbio jer je “bio usred rata”, a spriječila ga je i bolest majke.




Sudbina je htjela da ovaj hrvatski dragovoljac nakon 25 godina ipak završi na turneji Guns ‘n’ rosesa u Australiji. Doduše, na majicama domoljuba koji su prepoznali važnost ove fotografije i poruke koju ona nosi.

Sada je pitanje trenutka u kojem će to prepoznati i popularni glazbenici koji su nekad davno razmišljali o Petrovom liku na omotu svog albuma…

Facebook
Facebook

 




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.