Pixabay

ŠTEFANJE 1991: Oslobođeno Bučje, mjesto gdje je najmlađi logoraš imao samo 4 godine

Autor: Dražen Krajcar

Treba naglasiti da se u Bučju nalazio zloglasni sabirni logor, a procjenjuje se da je u njemu bilo bilo zarobljeno između 200 i 250 osoba.

Dan nakon Božića 1991. godine Hrvatska vojska oslobodila je jako srpsko uporište Bučje u zapadnoj Slavoniji. Zbilo se to u okviru akcije Velebit, samo dan nakon oslobađanja zloglasnog četničkog uporišta sela Kusonja. Treba naglasiti da se u Bučju nalazio zloglasni sabirni logor, a procjenjuje se da je u njemu bilo bilo zarobljeno između 200 i 250 osoba. Većinu zatočenika činili su hrvatski vojnici i civili, ali među njima bilo je i civila srpske nacionalnosti koji su se odbili prikiljučiti srpskim paravojnim postrojbama ili koji su surađivali s Hrvatima. Najmlađem zatočeniku bilo je tek četiri godine. Prije pada sela zatočenici su prebačeni u logor u Staroj Gradiškoj, a oslobođeni su u siječnju 1992. godine u razmjeni zarobljenika. 21 osoba još se uvijek vodi kao nestala.

Operacija je započela 26. prosinca u jutarnjim satima, a već poslijepodne u Bučju se sastaju pripadnici 123. požeške brigade Hrvatske vojske (koji su došli iz pravca Kamenske i Mijača) s pripadnicima 127. virovitičke brigade (koji su došli iz pravca Grahovljana, Dragovića i Novog Sela) i 136. slatinske brigade (koji su došli iz pravca Zvečeva).

Neprijatelji su se povukli iz sela Tisovac Zabrdski, Glavica, Zabrdska, Prgomelje Zabrdsko, Cikota i Rogulje Zabrdske. Oslobođena su sela uz pravac komunikacije Cerik – Bučje: Donja Šumetlica, Gornji Grahovljani, Branešci i Ožegovići.

Istodobno, postrojbe OG Pakrac započele su s pretresom terena s linije Pakrac – Kusonje, po pravcu Kraguj – Japaga – Skenderovci. Tijekom istog dana izbile su na liniju Kraguj – Gavrinica.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.