Facebook

SRETAN ROĐENDAN ‘UDARNOJ’: Kad prođu Pauci, gori i nebo i zemlja! (VIDEO)

Autor: S. Vučković

Sve borbene zadaće brigada je izvršavala pod geslom "In hoc signo vinces" (U tom znaku pobjeđuješ), ali najprepoznatljivija je po izreci pokojnog Matijaša koji je prije akcije svojim vojnicima dizao moral riječima "kad krenemo, gorit će i nebo i zemlja".

Da se 4. gardijska brigada nije rodila 28.04.1991.,povijest bi bila pisana drugačijim slovima.
Nemjerljiv je doprinos ove elitne brigade u čijim se redovima ginulo sve do konca ’95, kada su mnogi rat smatrali završenim. Baš poput njihovog legendarnog zapovjednika Andrije Matijaša Pauka po kojem je brigada i dobila ime, a koji je poginuo 9. listopada na Južnom potezu.
Četvrta brigada tijekom Domovinskog rata nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj pa je stoga tadašnji Ministar obrane Gojko Šušak rekao kako “hrvatska vojska u svom sastavu ima 7 gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada”
Sve borbene zadaće brigada je izvršavala pod geslom “In hoc signo vinces” (U tom znaku pobjeđuješ), ali najprepoznatljivija je po izreci pokojnog Matijaša koji je prije akcije svojim vojnicima dizao moral riječima “kad krenemo, gorit će i nebo i zemlja”.
“Paucima” želimo sretan rođendan, uz njihovu himnu:
Poklonimo se Domovini
Resnik ih skupi ko’ draga mati na zov Domovine.
I mladost jurnu na put do sunca, slobodu braniti.
Bije boj za mir, za san, ide četvrta, stupa noć i dan.
Kruševo i Sinj, Unešić i Ston.
Križni put je to, pobjeda i tron.
Ide četvrta na dušmana, zove Domovina.
Padoše mnogi za mir svet, poklonimo se.
Spokoj svim zemlja nek’ da,svim junacima.
Jer ostvaren je tisućljetni san, sad Hrvatska je tu.
Neka zvone zvona pobjede za Domovinu.

Autor:S. Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.