Patrik Macek/PIXSELL

SRETAN ROĐENDAN, GENERALE! Vojnik koji je ‘muške metode’ iz rata prenio u Sabor

Autor: Snježana Vučković

"Ostavite jednu bombu za mene i četnike, a vi se izvlačite", prepričavaju njegovu izjavu oduševljeni suborci koji su mu dali podršku prilikom ulaska u politiku

General koji odnedavno “drila” saborske zastupnike, Željko Glasnović, rođen je 24.02.1954. godine u Zagrebu. Kao dvogodišnjak s obitelji napušta Hrvatsku i odlazi u Kanadu gdje se na pet godina priključuje kanadskoj vojsci. Nakon toga, na godinu i pol odlazi u Legiju stranaca te se u Hrvatsku kao prilično istesan vojni proizvod vraća početkom ’91. godine…

Ratni put generala Glasnovića impresivan je.

U početku je bio zapovjednik u Lici, nakon čega odlazi na Južnu bojišnicu. U studenom 1991. odlazi u Tomislavgrad kako bi obučio nove postrojbe te se priključuje bojnoj Zrinski. Na Kupresu 1992. preživljava teško ranjavanje pored srca, no vojska ga uspijeva preko Bugojna izvući do samostana u Rami. Nakon dvomjesečnog liječenja u Splitu, samoinicijativno napušta bolnicu i vraća se na Kupres. U listopadu 1992. preuzeo je zapovjedništvo nad brigadom Kralj Tomislav. U konačnici, Glasnović preuzima zapovjedništvo nad 1. gardijskom brigadom HVO-a koja je sudjelovala u operaciji Cincer pri čemu je Kupres oslobođen…

Glasnovićevi vojnici još pamte njegove grube, ratne metode. U redovima svoje postrojbe, zahtijevao je striktnu disciplinu, pri čemu im je on sam bio najveći uzor.

“Ako ćete se sa mnom igrati, neće biti milosti!”, galameći se znao pred cijelom postrojbom obratiti “neposlušnicima”. No, unatoč teškim metodama izučenim u Legiji stranaca, Glasnović je svojoj vojsci bio idol i uzor, a tako je i danas. “Ostavite jednu bombu za mene i četnike, a vi se izvlačite”, prepričavaju njegovu izjavu oduševljeni suborci koji su mu dali podršku prilikom ulaska u politiku.

“Krajnje sramotno i diskriminacijski ako se na bilo koji način – stvarno, statusno i simbolički – umanjuje uloga i značaj pripadnika HVO-a. A upravo to se događa. Moja zastupnička obveza prema pravima pripadnika HVO-a ne proizlazi samo iz toga što sam većinu glasova dobio u BiH, nego prvenstveno iz općih ljudskih načela i činjenice da sam i ja osobno bio vojnik HVO-a i HV-a.

Zamislite strahote i nepravde koju živimo. U Republici Hrvatskoj mirovinu i sada uredno primaju deseci tisuća onih koji su ratovali protiv Hrvatske: 41.000 partizanskih mirovina za sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu, 12.000 mirovina po osnovi služenja JNA u doba Jugoslavije i 6000 mirovina po drugim osnovama služenja bivšoj Jugoslaviji, a među njima je najveći broj udbaša. S druge strane, mediji i politika problematiziraju 6600 mirovina koje primaju pripadnici HVO koji su ratovali za Hrvatsku!”, kazao nam je Željko Glasnović koji je u Saboru kako bi, između ostalog, riješio pitanje obespravljenih vojnika HVO-a.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.