SRAMOTNO IZGLADNJIVANJE HRVATSKIH VOJNIKA: ‘Ukinuli su nam doručak i večeru, pa kupujemo u Konzumu. Naplaćuju nam čak i žlicu majoneze’

Autor: S.Vučković

Ovakve pritužbe zvuče gotovo nestvarno, pogotovo kad se uzme u obzir ostatak svijeta u kojem je na vojsci zabranjeno štediti. Američka ili bilo koja vojna menza izgleda poput vrhunskog restorana na kojem su servirane razne delicije, a vojnici se po principu švedskog stola poslužuju sami i naravno – potpuno besplatno!

Hrvatska vojska kojom se često dičimo, zbog koje mirno spavamo i na koju računamo, poprilično je demoralizirana. Razlog tome je, kako doznajemo, ukidanje doručka i večere, pa se naši vojnici sve više hrane salamama iz Konzuma i malih dućana u blizini vojarni.

“Gladni smo”

– Unazad nekoliko mjeseci, prisiljeni smo sami plaćati prehranu, jer se netko pametan “ulovio” za činjenicu da profesionalna vojska ima radno vrijeme od 7-15h. To je istina, ali mi smo svi redom raspoređeni po barem 200 kilometara od kuće i prisiljeni smo spavati u vojarnama. Sve do nedavno, dobivali smo tri obroka, a onda je to ukinuto. Ostavili su nam samo jedan obrok, s tim da juhu i salatu plaćamo sami. O količini salate neću niti govoriti… Vjerojatno više dobiju djeca u vrtiću. Žlica majoneze kao prilog naplaćuje nam se 4 kune. Mislimo da to nije u redu jer ne tražimo previše. Na nas se ipak u najtežim trenucima računa. A sad, osim što smo odvojeni od svojih obitelji, sami plaćamo prehranu jer je za svakoga jedan obrok na dan premalo, a posebno za vojnika – žali se bezvoljna skupina hrvatskih vojnika i upire prstom u “Pleter” d.o.o. koji upravlja gotovo svim ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima MORH-a i Hrvatske vojske.

Od prosinca 2006. kada je bivši ministar obrane Berislav Rončević bez javnog natječaja dao „Pleteru“ na korištenje pet hotela, 12 vojnih restorana i čajnih kuhinja u 10 domova HV-a te 50 kantina u svim hrvatskim vojarnama, hrana je poskupjela što se opravdalo obvezom plaćanja PDV-a, jer su do tada MORH-ovi restorani i kantine bili oslobođeni plaćanja PDV-a dok je nova tvrtka bila njen obveznik. U međuvremenu zbog pritiska same vojske i dijela javnosti ta je cijena nešto korigirana, ali je njihova usluga i dalje skuplja u odnosu na MORH-ovu od prije. O svemu tome, naš portal je već pisao. Sada, nakon svega, vojsci su ukinuta dva obroka…

Tko zarađuje na našim vojnicima?

Ovakve pritužbe zvuče gotovo nestvarno, pogotovo kad se uzme u obzir ostatak svijeta u kojem je na vojsci zabranjeno štediti. Američka ili bilo koja vojna menza izgleda poput vrhunskog restorana na kojem su servirane razne delicije, a vojnici se po principu švedskog stola poslužuju sami i naravno – potpuno besplatno!

Razočarani hrvatski vojnici iznose i još jedan podatak:




– Nevjerojatno su odredbe ugovora po kojima Ministarstvo obrane trgovačkom društvu “Pleter“ daje sve te vojne objekte na neodređeno vrijeme bez jedne jedine kune najma. I ne samo to. Oslobođeni su plaćanja apsolutno svih režija, koje je MORH preuzeo na sebe. Ostaje nejasno kako “Pleter” koji nema nikakvih izdataka i koji hrani apsolutno svu hrvatsku vojsku, ima srca naplatiti žlicu majoneze?! – ljuti se vojska.

Da ima istine u onome što su nam kazali, potvrđuje podatak iz ugovora koji posjeduje portal Dnevno:

“Ministarstvo obrane će subvencionirati obavljanje djelatnosti Društva „Pleter“ na način da će snositi režijske i komunalne troškove svih prostora za rad, a pod tim se podrazumijeva utrošak električne energije, vode, grijanja, troškovi odvoza smeća te komunalne i vodoprivredne naknade“ .




Pojednostavljeno, “Pleter” d.o.o dobio je opremljene i namještene prostore u najam, kompletne režije plaća im MORH koji je 2013. godine u potpunosti izgubio pravo kuhanja i time “Pleteru” otvorio mogućnost monopola pomoću kojeg mogu kako hoće. Kako vidimo, počelo je potpunim ukidanjem obroka…

 

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.