Wikipedija

SLOVENSKI POKLIČ NA RAT: Evo zašto bi im se mogao obiti o glavu

Autor: Snježana Vučković

Izvanredna sjednica slovenskog parlamentarnog Odbora za obranu posvećena “spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom”, koju je sazvao predsjednik odbora Žan Mahnič iz najveće oporbene stranke SDS-a, održat će se tijekom četvrtka popodne.

Slovenski premijer Miro Cerar uložio je veliki napor da do ovog neugodnog sastanka tamošnjeg političkog vrha ne dođe, no ostaje činjenica kako je premijer Cerar ozbiljnost problema shvatio tek nakon izvještaja njemačkih medija o „mogućoj eskalaciji sukoba između Hrvatske i Slovenije”.

Što je, zapravo, dovelo do ove situacije?

Poznato je da Hrvatska odbija provođenje presude o granici sa Slovenijom nakon što je 2015. jednoglasnom odlukom u Vladi izišla iz arbitraže. Bio je to jedan od rijetkih trenutaka kada su hrvatski političari disali kao jedno, a što ide u prilog činjenici da je odluka donesena valjano i mudro i to nakon što je transkriptom otkriveno pogodovanje Slovencima. Stav Hrvatske tada je bio „ne izlazimo zbog toga što je sporazum loš, već zato što je kršen”…

Bjelodano je, dakle, kako je Slovenija od početka bila spremna na sve kako bi se teritorijalno pitanje riješilo u njihovu korist, no izlaskom Hrvatske iz arbitraže našla se u pat- poziciji.

Priliku za dobivanjem željenog teritorija, slovenski su političari uočili ovih dana kada je trebalo podržati ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD). Odlučili su ne podržati učlanjenje Hrvatske u ovu organizaciju te tako nastavili niz blokada spram naše države koji su započeli već pri samom pristupanjem Hrvatske u EU, a sve kako bi riješili otvorena granična pitanja u svoju korist.

I kao da svi niski politički udarci Slovenije nisu bili dovoljni, ovih dana tamošnji političari zveckaju oružjem… Od svih loših poteza koje su do sada vukli, ovaj je bio najmanje pametan jer vojnu prijetnju ne tolerira niti jedna država na svijetu, a posebno ne ona koja je vojno nadmoćnija, koja iza sebe ima krvavi petogodišnji rat, a iz kojega je, unatoč svemu, izišla kao pobjednik. Ne treba slovensko dizanje tenzije shvaćati olako, jer gotovo svi dosadašnji ratovi vođeni su zbog želje za komadom teritorija. Ipak, ne čudi lakoća kojom preispituju „spremnost svoje vojske” na eventualne akcije, jer je općepoznato da je Slovenija raspadom Jugoslavije prošla najbezbolnije.




Da nisu svjesni kakve posljedice donose ratovi, svjedoče ishitrene, opasne izjave Žana Mahniča koji kaže da je „Hrvatska spremna braniti svoju zemlju, ali nije jasno kako će to napraviti”.

Nije ni čudno da predsjednik odbora Žan Mahnič (SDS) daje ovako sulude izjave, jer je ova mlada, slovenska politička nada rođena 1990. godine i vrlo je izvjesno da o tijeku i ishodu Domovinskog rata nema pojma. Čudno je, međutim, da je kompletna slovenska Vlada uključujući i premijera, dopustila da Mahnič organizira ratne sjednice te tako slovensko – hrvatske odnose ugrozi više nego ikada.

Kako će se okončati?




Iako je u očima EU po pitanju arbitražnog pitanja Slovenija u prednosti, za Hrvatsku sve još može biti povoljno, ali samo bude li zaigrala na karte kakve vuku Slovenci… Za početak podsjećanjem na njihovu prljavu igru i nezakonita lobiranja otkrivena transkriptom, a onda i podsjećanjem Slovenije na hrvatsku opremljenost oružjem i ljudstvom, kao i na veličanstvenu pobjedu znatno snažnijeg neprijatelja, upoznavanjem članova Europskog parlamenta sa svim slovenskim podvalama kojima je za cilj otimanje teritorija i u konačnici – objasniti im kako je Slovenija mala država koja bi svojom bahatom politikom mogla cijelu Europsku Uniju dovesti do ugroze.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.