Dnevno.hr

Skriveno groblje srpskih vojnika u srcu Vukovara Srbi sve više nazivaju novim Jasenovcem!

Autor: Snježana Vučković

U Vukovaru, samo 400-tinjak metara od središta grada, skriveno od očiju javnosti nalazi se tzv. “Aleja osloboditelja”, odnosno, srpsko vojničko groblje.
Naime, na privatnim parcelama, uz staro pravoslavno groblje niknulo je spomenuto groblje sa ne više od dvadeset grobišta, što je obzirom na broj
stradalih srpskih vojnika tijekom bitke za Vukovar smiješna brojka. Po povratku Vukovaraca, nakon mirne reintegracije, groblje sa spomenikom u obliku šajkače, bilo je česta meta skrnavljenja pa su se predstavnici srpske nacionalne manjine dosjetili postaviti kvadratne spomenike koje više nitko nije dirao.

Groblje o kojem se ne govori

Navedeno groblje više nije bilo predmet ikakve rasprave ni u političkim, a niti kakvim drugim krugovima, tim više jer je obnova skrila sramni i bespravni objekt. Zanimljivo je da predstavnici srpske nacionalne manjine ne sudjeluju u koloni sjećanja, a ujedno, na isti dan, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, održavaju parastos i polažu vijence na spomenutom groblju. Samo po sebi to možda ne bi bilo čudno da u tim grobovima već dulje vrijeme nema ničijih ostataka te da svi čiji se spomenici tu nalaze nisu poginuli u bitci za Vukovar nego u raznim područjima bivše SFRJ.

Znakovito je, svakako, da se ovo groblje sve manje posjećuje u tajnosti, a sve više postaje ponosnim i časnim mjestom pogibije srpskih vojnika. Tako je i ovih dana održan parastos, a o čemu je na stranicama SDSS-a objavljen iscrpan izvještaj.

“Parastos je služilo više svećenika, a u kratkoj i upečatljivoj besjedi paroh “Prve vukovarske parohije” otac Saša Kuzmanović vukovarske nevino stradale žrtve stavio je u istu ravan sa žrtvama Jasenovca, Prebilovaca, Jadovna i drugih stratišta. Vijence kod centralnog krsta položili su predstavnici Udruženja nestalih i nasilno odvedenih lica “Protiv zaborava”, predstavnici Zajedničkog vijeća općina, Općine Borovo, Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine i vukovarskog manjinskog Vijeća, konzulica Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Nataša Kalezić. Vijenac u ime Samostalne demokratske srpske stranke položili su predsjednik Glavne Skupštine dr Vojislav Stanimirović, potpredsjednica stranke i saborska zastupnica Dragana Jeckov i predsednik Izvršnog odbora Boro Rkman”, dio je priopćenja koje potpisuje Boro Rkman.

U cijeloj priči možda je najzanimljiviji trenutak “razotkrivanja” srpskog ratnog groblja pri kojem Vijeće srpske nacionalne manjine u Vukovaru naglašava kako će se parastos održavati svake druge subote u mjesecu rujnu. Osim što je, ponajviše na zahtjev SDSS-a, uklonjena HOS ploča, lideri ove stranke otvoreno su negodovali njenim premještanjem u Novsku iz čega je sasvim razvidno da bi ih zadovoljilo samo njezino potpuno micanje, ili čak uništenje.

S druge strane, određivanjem datuma za redovite parastose na groblju poginulih Srba i pokušajem da taj čin preraste u nešto tradicionalno, a istovremenim inzistiranjem da HOS ploča u potpunosti nestane, pokazano je do sada rijetko viđeno licemjerstvo, nepoštivanje tuđe žrtve i njezina prava na spomen.




Dnevno.hr

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.