Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘PUME’ ODRŽALE KOMEMORACIJU NA DINARI: Prisjetili se poginulih i nestalih pripadnika 7. gardijske brigade

Autor: Hina

Izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović, general Zdravko Jakop obraćajući se nazočnima istaknuo je kako borba za samostalnu Hrvatsku nije bila jednostavna, dodavši kako ju moramo cijeniti, posebice žrtve koje su pale za Domovinu

Na planinskom vrhu Dinare Velika Duvjakuša u subotu je održana komemoracija za 31 poginuloga i jednoga nestalog pripadnika 7. gardijske brigade “PUMA” koji su stradali na dinarskoj bojišnici u razdoblju od proljeća 1994. do kolovoza 1995. godine pripremajući se za vojnoredarstvenu operaciju “Oluju.”

Komemoracija je u nazočnosti oko 250 članova, obitelji suboraca i prijatelja stradalih pripadnika “PUMA” organizirana na spomen obilježju na Velikoj Duvjakuši na nadmorskoj visini od 1709 metara, a spomenik se sastoji od 32 kamena na kojima su uklesana imena 31 poginuloga i jednoga nestalog pripadnika “PUMA”. U blizini tog spomen-obilježja izgrađena je i spomen-planinarska kuća stradalim u Domovinskom ratu na nadmorskoj visini od 1630 metara, što je najviša kota u Hrvatskoj na kojoj se nalazi neki planinarski dom.

Izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović, general Zdravko Jakop obraćajući se nazočnima istaknuo je kako borba za samostalnu Hrvatsku nije bila jednostavna, dodavši kako ju moramo cijeniti, posebice žrtve koje su pale za Domovinu. “Zahvaljujući žrtvi branitelja u Domovinskom ratu za više ciljeve, ostvarili smo državu koju smo sanjali, a ne nekim aktivnostima prije 50, 70 ili 80 godina,” rekao je Jakop.

Poručio je kako smo rat dobili ’95., ali državu moramo izgrađivati, kako se izrazio, možda stotinama godina. Branitelje je pozvao da se uključuju u procese u kojima mogu dati svoj doprinos u izgranji države. “Možda su jedno vrijeme branitelji bili stigmatizirani, ali danas više nisu, nego su danas pozvani da se ponovno uključe i da svi zajedno napravimo nešto dobro u Domovini za buduće naraštaje,”kazao je Jakop.

Misno su slavlje na komemoraciji zajednički predvodili policijski kapelan u Varaždinskoj županiji Ivica Horvat i policijski kapelan u Koprivničko-križevačkoj županiji Ozren Bizek.

Velečasni Bizek je u propovijedi istaknuo kako Hrvati u svojoj povijesti imaju velike duhovne uzore – svete Nikolu Tavelića, Marka Križevčanina, Leopolda Mandića, blažene Ozanu i Gracija Kotorskoga i Alojzija Stupnica. “Domovinski rat u Hrvatskoj je vrijeme u kojem smo svjedočili ne samo strahotama i užasima ljudskog uma, nego smo u isto vrijeme bili i svjedoci čuda i veličanstvenih trenutaka naše povijesti – čudo da se uopće mala nenaoružana Hrvatska, suprotstavila daleko moćnijem srpskom agresoru,” kazao je Bizek.

Po njegovim riječima tijekom Domovinskog rata Hrvatska je imala veličanstvene trenutke zahvaljujući svojoj vojsci, policiji i prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovniku Franji Tuđmanu.
U vezi aktualne situacije u Hrvatskoj Bizek je rekao kako “manjina terorizira većinu na svim mogućim poljima u društvu.” “Zato se s pravom pitamo: kojim pravom se od bilo koga, na silu ruše sve one vrijednosti s kojima se krenulo u stvaranje i obranu Republike Hrvatske.




 A te vrijednosti su, rekao je, molitva te krunica koju je svaki hrvatski ratnik nosio oko vrata, katolička vjera koju Hrvati posjeduju više do 13 stoljeća, ponašanje Hrvata koji poštuju roditelje i žive bogobojazno u normalnim zajednicama između muškarca i žene.  Ustvrdio je kako se nameće na silu neka druga zajednica i tuđe pismo te dodao da se ponovno iseljavaju Hrvati u velikom broju. Smatra kako je tomu “jedini cilj siromašenje Hrvata te njihov nestanak iz Hrvatske.

 Organizator komemoracije na planinskom vrhu Velika Duvjakuša na Dinari je Udruge veterana 7. gardijske brigade “PUMA” pa je predsjednik udruge Robert Puja zahvalio općini Vrlika na pomoći u organiziranju komemoracije. Vijence su na spomen obilježje položili izaslanik predsjednice Republike general Jakop, predstavnici 7. garadijske brigade te obitelji stradalih branitelja kao i dožupan splitsko-dalmatinsku Luka Brčić i izaslanstava Vrlike, Bjelovara i Sinja. Komemoraciji je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.