Goran Ferbezar/PIXSELL

‘Procesuiranja branitelja i stradalnika pri skidanju dvojezičnih i dvopisanih ploča u Vukovaru je nepotrebno trošenje javnog novca’

Autor: A.P.

''Stoga, uslijed nedostatka bilo kakvih relevantnih dokaza i nakon proceduralno nezakonitog puštanja i ponovnog lišavanja slobode, istražna sutkinja ODO-a u Vukovaru odbacuje „dokaze“ o postojanju kaznenog djela, upućuje na postojanje prekršajne odgovornosti te donosi odluku o obustavi postupka i oslobađa privedenog gosp. T. Josića. Obzirom da se za istu stvar činjenično ne može voditi i kazneni i prekršajni postupak, nije jasno temeljem čega se kazneni postupak nastavio'', navodi Iljkić.

U Općinskom sudu u Vukovaru sredinom veljače započelo je suđenje predsjedniku Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislavu Josiću kojega se tereti za organiziranje svih događanja 2. rujna 2013. godine i razbijanja postavljenih dvojezičnih ploča. Od samog početka kriminalist Vlado Iljkić prati pravosudnu trakavicu vezanu za slučajeve procesuiranja branitelja i stradalnika pri skidanju dvojezičnih i dvopisanih ploča u gradu Vukovaru. Danas, kada je na redu nastavak kaznenog postupka/progona Tomislava Josića, želi iznijeti svoje viđenje.

Naime, ono što Općinsko državno odvjetništvo Republike Hrvatske očito ne želi ili ne može shvatiti jeste da su sve izjave, a kasnije i postupci pojedinih branitelja i stradalnika vezano za namjeru Vlade RH da u gradu Vukovaru postavi dvjezične i dvopisane ploče bili ne samo spontani, već slučajno ili namjerno isprovocirani i iznuđeni, a zbog sablazni izazvane tom namjerom, mogli bismo ustvrditi i u afektu. Sve ovo temeljimo na činjenici kako se radi o direktnim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata s osobnim iskustvom najtežih stradanja koji do dana današnjeg nisu doživjeli nikakvu pravosudnu satisfakciju unatoč brojnim dokazima i upozorenjima na to. 

Mogli bismo pravosudnim tijelima s pravom postaviti i postavljamo pitanje o „prethodnom pitanju“ u moralno-pravnom smislu.

Nadalje, odmah nakon verbalnih, a kasnije spontanih i isprovociranih postupaka branitelja i stradalnika, lišavanjem slobode gosp. Tomislava Josića otpočet je istražni postupak ODO-a Vukovar i organa MUP-a.

Nakon provedenog postupka gospodin Josić biva pušten na slobodu bez ikakvog Rješenja da bi kasnije bio ponovo, bez ikakvog Naloga, priveden. Dakle, osim što u istražnom postupku ODO-a i MUP-a nisu prikupljeni nikakvi dokazi protiv Josića, što dokazuje njegovo puštanje, bjelodano je kako je došlo i do teških proceduralnih pogrešaka u istrazi.

Stoga, uslijed nedostatka bilo kakvih relevantnih dokaza i nakon proceduralno nezakonitog puštanja i ponovnog lišavanja slobode, istražna sutkinja ODO-a u Vukovaru odbacuje „dokaze“ o postojanju kaznenog djela, upućuje na postojanje prekršajne odgovornosti te donosi odluku o obustavi postupka i oslobađa privedenog gosp. T. Josića. Obzirom da se za istu stvar činjenično ne može voditi i kazneni i prekršajni postupak, nije jasno temeljem čega se kazneni postupak nastavio?

POJEDNOSTAVLJENO :




Istragu Rješenjem obustavlja državni odvjetnik. U ovom se slučaju to dogodilo jer ono što se Josiću stavlja na teret nije kazneno djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, nego prekršaj.

Obzirom da je državni odvjetnik evidentno pogriješio (to proizlazi iz odustanka), ključno je dobiti odgovor na pitanje – zašto.

Ukoliko je u pitanju neznanje, onda bismo svi trebali biti zabrinuti jer u DORH-u rade neznalice, a to tijelo ima jako velike ovlasti.




Ukoliko je u pitanju postupanje po direktivi, što je ovdje puno vjerojatniji scenarij, onda je to kršenje čl. 2. st. 3. Zakona o državnom odvjetništvu.

Ono što je ključno :

– postupanje prema T. Josiću potvrđuje arbitrarno (proizvoljno) postupanje čime se krši ustavno načelo jednakosti pred zakonom.

U stvarnosti nije bilo elemenata ni za istragu jer ono što nije bilo kazneno djelo, nije ni kad se donosila odluka o tome hoće li ići istraga, a nije ni sada jer se od svega odustalo.

Dodatno – ovo je nepotrebno trošenje javnog novca”, poručuje Vlado Iljkić.

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.