PRIPADNIK HVO-a: ‘Oprostite, ali ja više ne želim biti tabu tema. Jesam li ja hrvatski branitelj ili nisam?’

Autor: S.Vučković

Od njih su napravili "kriminalce" s Južnog bojišta. Invalidi su bez invalidnina, njihova rješenja se u ladicama drže dugih 15 godina. Oni su HVO i imaju pitanja na koje nitko ne daje odgovore...

Stipe Šumanović iz Tomislavgrada kao bivši pripadnik HVO-a postavlja niz pitanja hrvatskim institucijama koje odgovore ne daju od okončanja Domovinskog rata:

“Neka mi oprosti hrvatska javnost što pored njihovih „hrvatskih problema“ otvaram problem tamo nekih pripadnika Hrvatskog vijeće obrane (HVO), koji čak nisu niti porezni obveznici u RH. Oprostite mi , ali ja više ne mogu biti tabu tema nakon 5 godina rata.

U proteklih par godina svjedoci smo konstantnih, brutalnih napada na HVO. Kako stvari stoje možda nas u bliskoj budućnosti proglase i zločinačkom organizacijom, te donesu zakon o zabrani naziva HVO.

“Tretirani smo kao kriminalci s Južnog bojišta”

Svi su zaboravili da bez značajnog doprinosa HVO-a ne bi bilo niti Republike Hrvatske.

Ministar branitelja RH Fred Matić prijeti pripadnicima HVO-a koji su tužili RH i dobili tužbe na Vrhovnom sudu RH i pritom proglašava zločinom njihove tužbe. Koja zamjena teza. Zločin je tužiti ministarstvo, a nije kazneno djelo držati drugostupanjska rješenja o invalidninama u ladici 15 godina. Da stvar bude jasnija radi se o najtežim invalidima HVO-a, od kojih su napravili „kriminalce“ sa Južnim bojištem, pa ljudi ne smiju progovoriti ni krivi ni dužni. Invalidi, a nemaju invalidnine (koje nisu zanemarive) jer je takav bio džentlmenski dogovor. Kao na pijaci.

Glavni povod braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66 ( kojeg apsolutno podržavam) su prava 100% RVI –a HVO-a. To je i rekao ministar Matić prvi dan prosvjeda. Nakon toga muk.




Pa što rade novinari, zašto ne istraže tu temu? Što je famozno Južno bojište? Kako je moguće da od dva ranjena branitelja u istom rovu, jedan je hrvatski branitelj drugi nije? Kako se osjeća taj drugi branitelj?

“Odgovorite, jesmo li hrvatski branitelji ili nismo?”

Zašto ne pozovete ustavnopravne stručnjake ,da na temelju činjenica, odgovore na jednostavno pitanje: da li su sukladno odredbama Ustava RH i zakonima RH , pripadnici HVO-a hrvatski branitelji?




Činjenice i dokazi kojima raspolažu pripadnici HVO-a su:

90 % pripadnika HVO ima državljanstvo RH, ima Spomenicu Domovinskog rata RH , Odličja „Ljeto“, „Oluja“ itd.. Sve dodjeljeno na temelju članka 98.Ustava RH, članka 93. Zakona o oružanim snagama RH i Odluke o ustanovljavanju medalja za sudjelovanje u vojno-redarstvenim operacijama i u iznimnim pothvatima te potpisano od strane predsjednika RH dr. Franje Tuđmana (laka mu hrvatska zemlja). Akcije Zima 94, Ljeto ,Oluja, Maestral, Južni potez, itd., vođene su između ostalog i u obrani suvereniteta RH.

Sukladno Pravilniku o dodjeli odličja i Ustavu RH, svi pripadnici HVO-a koji imaju Spomenicu i Odličja RH moraju imati status hrvatskog branitelja u RH.”

Stipe Šumanović , HVO Tomislavgrad

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.