Wikimedia Commons

Predstavljen novi studijski program Vojnog pomorstva na splitskom Sveučilištu

Autor: Hina

'Ovim studijskim programom želimo stvoriti kompletnu osobu te će se tijekom studiranja voditi računa i o intelektualnom razvoju polaznika', kapetan bojnog broda Boris Kero

U akademskoj 2018./2019. godini na splitskom će Sveučilištu početi studij prva generacija polaznika novog programa Vojnog pomorstva, a po NATO standardima školovat će se stručnjaci za Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo za potrebe Hrvatske ratne mornarice, rečeno je u subotu na predstavljanju programa u vojnoj luci Lora.

“Osim 30 polaznika koje će za potrebe Hrvatske ratne mornarice (HRM) stipendirati Ministarstvo obrane, imat ćemo i po dva stipendiste Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Školovanje će trajati pet godine nakon čega će ovi kadeti steći zvanje magistra kojim je osiguran posao u ustanovama koje ih stipendiraju,” rekao je kapetan bojnog broda Boris Kero, voditelj Odsjeka pomorskih operacija Split predstavljajući novi studijski program “Postani kadet Oružanih snaga RH” u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Lori.

Natječaj za novouspostavljeni studij bit će raspisan u ožujku ili travnju ove godine, a već sada za studij Vojnog pomorstva u Splitu postoji zanimanje diljem Hrvatske, naglasio je kapetan bojnog broda Kero.

Zato će se u kolovozu ove godine za zainteresirane kandidate organizirati trotjedni pripremni kamp kako bi se provjerilo jesu li spremni za ovaj studij. “Taj pripremni trotjedni kamp je zapravo prilagodba na vojnički život,” kazao je Kero.

Naglasio je da Hrvatska ovim studijem želi osposobiti suvremene časnike koji moraju biti domoljubi, obrazovani i hrabri.

“Ovim studijskim programom želimo stvoriti kompletnu osobu te će se tijekom studiranja voditi računa i o intelektualnom razvoju polaznika,”dodao je.

Studij Vojnog pomorstva po standardima NATO-a




Tijekom studiranja Vojnog pomorstva bit će organizirani i razni tečajevi, između ostalog za borbenog plivača, za alpinizam i za padobranstvo, a bit će organizirana i krstarenja na brodu. Za taj studij u Splitu postoji zanimanje i u zemljama u susjedstvu posebice u Crnoj Gori, rekao je Kero.

Studij Vojnog pomorstava u Splitu bit će organiziran na Pomorskom fakultetu te u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba,” u kojoj će polaznici i boraviti tijekom studija.
Dekan Pomorskog fakulteta Nikola Račić rekao je kako je planirano da studij Vojnog pomorstva postane i međunarodni te će se već u akademskoj 2019./2020. godini ponuditi i program na engleskom jeziku za inozemne kandidate.

“Studij Vojnog pomorstva će se odvijati po standardima NATO-a”, istaknuo je Račić.




Studij Vojnog pomorstva u Splitu pokrenulo je Hrvatsko vojno učilište (HVU) “Dr. Franjo Tuđman” iz Zagreba u suradnji sa splitskim Sveučilištem.

U sklopu današnjeg predstavljanja novog studija Vojnog pomorstva u Splitu, koji je ujedno bio i Dan otvorenih vrata HVU “Dr. Franjo Tuđman,” upriličen je i obilazak sportskih terena, kabineta, brodova HRM-a te taktičko-tehničkog zbora u vojnoj luci Lora u kojoj je smještena vojarna “Admiral flote Sveto Letica -Barba.”

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.