PREDSJEDNIK UDRUGE OTVORIO DUŠU: ‘Ne mogu biti nula od čovjeka i ovo prešutjeti – Mladen je nevin…’

Autor: S. Vučković

"Uvjeren sam i siguran u to da Mladen nije kako DORH navodi otuđio, okoristio se i zadržao za sebe niti kune, što sam i na sudu govorio, ali to sud nije uzeo u obzir pa se pitam zašto su mene i ostale svjedoke koji su svi redom isto svjedočili uopće zvali da svjedočimo kad su oni već po svemu viđenom unaprijed osudili g. Mladena Miloševića", kaže Ante Slavić.

Predsjednik Udruge “Kninska bojna” Ante Slavić ne podnosi činjenicu da bivšeg predsjednika iste udruge i bivšeg urednika Braniteljskog portala čeka zatvorska kazna. Slavić tvrdi – Mladen Milošević je nevin osuđen…

– Ostajem dosljedan sebi, ne mogu biti nula od čovjeka i prešutjeti ono za što sam siguran – Mladen Milošević je suđen da bi bio osuđen; valjda se ne bi ni podizala optužnica da se to nije očekivalo i već unaprijed znalo u što sam se kao svjedok na suđenju kao dugogodišnji tajnik udruge Tvrđava Knin zaprepašteno uvjerio.

Naime, ja sam bio jedan od onih svjedoka koji je znao najviše o djelovanju, radu i poslovanju Udruge te i održavanju godišnjih skupština, kao i godišnjih financijskih izvješća. Sve je bilo transparentno i objavljivano u javnosti. Mladen niti je izrađivao nikakva financijska izvješća niti ih je kako je u optužnici naveo DORH on nosio nigdje, a niti ih je kako su mu nateretili nikako mogao frizirati niti je to radio. Financijsko izvješće isključivo je izrađivala knjigovotkinja, a Mladen bi te sve puste papire, ta izvješća uz puno povjerenje samo bez da ih je pregledavao potpisao i ispečatirao dok bi ih knjigovotkinja ili ponekad ja osobno nosili ili slali tamo gdje treba. Smatram, u stvari sam siguran, da Mladen nije niti znao gdje ta izvješća idu. Sve je ovo meni čudno kako se sve brzo odvijalo kod te istrage jer krim policija niti je zatražila naše evidencije niti je zapečatila udrugu da bi izvršila potpuni uvid u stanje papirologije i pohrane na računalim koje smo uredno koristili. Samo su u nekoliko navrata išli na Finu i kod knjigovotkinje da bi se na kraju, što je nemoguće stvorila ogromna razlika koja se Mladenu stavlja na teret.

To je jednostavno nemoguće, niti je taj iznos novca ikako mogao nestati niti ga je itko uzeo i otuđio jer se dobro znalo da sve račune dajemo knjigovotkinji koja je na naše uši vrlo često govorila da spaljuje siću, tj. račune jer da se njoj ne da to sve raditi, što je kod mene izazvalo veliku sumnju te sam na kraju došao do zaključka da je knjigovotkinja ili spalila račune i radila financijska izvješća tek tako ili su računi nestali u krim-istraživanju samo kako bi se Mladena proglasilo nečasnim čovjekom koji je otuđio novac, što graniči s nemogućim kada smo sve transparentno trošili – kazao je Ante Slavić.

– Moram napomenuti kako je knjigovotkinja tek pred Mladenovo privođenje priznala da je ona sama dužna državi oko pola milijuna kuna zbog neplaćanja svojih obaveza prema državi te da je na sudu, pretpostavljam, da je to najvjerojatnije razlog zbog kojega je na sudu iznijela neistine samo kako bi sebe zaštitila i na kraju koliko znam jedino se njezino svjedočenje uzelo u obzir, a svih drugih svjedoka koji su svjedočili istinu i u korist Mladena Miloševića nije. To dovoljno govori o njenom nesavjesnom radu.

Evo nekoliko sličica s dirigiranog suđenja

Koliko je izvršeno dirigirano suđenje vjerno govori nekoliko sličica s suđenja:




– Prilikom dolaska na sud nismo bili evdentirani na ulasku u sudsku zgradu tj. nitko nije zatražio osobne iskaznice. Također prilikom prolaska kroz detektor metala zabunom kod mene je ostalo snop ključeva međutim alarm se nije oglasio. Po ulasaku u sudnicu sutkinje se nije predstavila, niti je prestavila sudbeno vijeće kao ni branitelja niti tužitelja. Pošto smo Udruga branitelja liječenih od PTSP na suđenju nije bilo nikakvog sudskog psihijatra niti psihologa koji bi stručno utvrdili dali smo u mogućnosti pratiti i davati odgovore na postavljena pitanja. U sudnici nije postojao audio ili video snimanje, ako nije bilio skriveno. Također izjave koje sam davao, sutkinja je prepričavala svojim riječima, a koje je zapisničarka zapisivala u kompjuter. Taj zapisnik niti sam potpisao niti pročitao da vidim što je u njemu zapisano. U sudnici nije bilo stola na koji bi mogao staviti nikakve dokumente osim jedne stolice. U samoj istrazi uvidio sam da državni tužitelj nije pročitao Zakon o udrugama niti Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija, našto sam ga par puta ispravljao i upozoravao na zakonske odredbe. Na samom suđenju Tužitelj postavljeno mi je pitanje iz Statuta, a iz kojeg je vidljivo da tužitelj nije pročitao ni Statut udruge. Na to pitanje sam mu odgovorio da je trebao pročitati Statut te bi mu bio sve jasno, i dodao sam da se nadam da je pročitao Zakon o udrugama i Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija te da se je trebao pripremiti za suđenje. Sudkinji kao i sudcu istražitelju sam predao CD s financiskim podatcima. Podatci su vođeni u vrijme za koje se optužuje g. Milošević uz napomenu da bi trebalo usporediti s financiskim izvješćem računovodstvenog servisa. Čudi me također zašto je računovodstveni servis pravio izvješča ako je nedostajalo dokumentacije. Ja bi da sam na mjestu računovodstvenog servisa upozorio klijenta da mu nedostaje računa te bi zatražio nadopunu nedostajućih dokumenata. Ukoliko nebi mi ih u određenom roku dostavili ja bih odbio napraviti izvješće uz povrat dokumentacije. Koliko je kontradiktornih pitanja postavljeno to nije za povjerovati. Jedno od pitanja je bilo ko je nosio financiska izvješća na financisku reviziju, odgovorio sam da sam to bio ja, da bi na to sutkinja odgovorila da to nije ni bitno, jer je i ona mogla to odnijeti. Da bi nakon nekoliko minuta postavila pitanje dali sam imao potrebno odobrenje da mogu odnijeti financisko izvješće na određene adrese. Toliko sam se iznervirao da sam više puta ustajao s stolice i krsteći se šetao po sudnici. Pitanje je zašto nisam kažnjen zbog ne poštivanja suda. Najvjerojatniji razlog je bio taj što je presuda već bila donešena i zašto bi se sutkinja išla kompromitirati s svjedokom – ispričao je predsjednik Udruge “Kninska bojna”.

Pobio sam optužnicu, ali ništa nije vrijedilo!

– Uvjeren sam i siguran u to da Mladen nije kako DORH navodi otuđio, okoristio se i zadržao za sebe niti kune, što sam i na sudu govorio ali to sud nije uzeo u obzir, pa se pitam zašto su mene i ostale svjedoke koji su svi redom isto svjedočili uopće zvali da svjedočimo kad su oni već po svemu viđenom unaprijed osudili g. Mladena Miloševića.




Ne mogu se oteti dojmu da sam kao (ključni!) svjedok pozvan od suda u Šibeniku uz potpuno istinito svjedočenje u potpunosti pobio optužnicu koju je DORH podignuo protiv g. Mladena Miloševića, a da sud to svjedočenje nije uzeo u obzir. Odmah sam shvatio da tu nešto ne štima te da se Mladenu pakuje i smješta nešto što on ni u najgorim primislima ne bi uradio. Mladen je pomagao mnogim obiteljima i pojedincima u potrebi, a bilo ih je mnogo hrvatskih branitelja koji nisu niti za kruh imali.

Mladen Milošević je u nekoliko navrata jednoglasno izabiran na mjesto predsjednika UHBL-PTSP Tvrđava Knin, ali je svaki puta doslovce molio i pozivao da to netko drugi preuzme jer je Mladenovo zdravlje (Kronični PTSP-F62- TPO!) variralo i često je znao padati u nesvijest što zbog svoje bolesti što od umora u Udruzi gdje sam ga ja osobno nalazio nemoćnog i iscrpljenog u par navrata u nesvjestici, kao i još nekoliko članova. Taj, prije svega jako prema tuđim sudbinama osjetljiv čovjek nije doslovno jeo od prevelikih obaveza jer je sve želio da je riješeno i jako je koliko znam malo spavao. Mijenjao je dan za noć i inače malo spavao, a mnogo radio.

Nikako se ne mogu složiti sa groznom činjenicom da sud nije u obzir uzeo niti jedno istinito svjedočenje od nekih 6-7 svjedoka, a koji su svi bili istiniti i u korist Mladena Miloševića, a svjedoci sa kojima sam poslije razgovarao su također ogorčeni jer nikako ne mogu shvatiti da govoreći isključivo istinu da Mladen nije kako su pisali mediji- koji su ga unaprijed medijski osudili- i navodilo se u optužnici „ukrao i okoristio se“ te zadržao za sebe novac koji se transparentno trošio u Udruzi za razne aktivnosti i potrebe funkcioniranja same udruge i Braniteljskog portala. Aktivnosti je bilo toliko da ih se ne može niti nabrojati, od edukacije po ECDL standardima, (informatička edukacija!) do edukacije djece u stranim jezicima, sve besplatno i raznih drugih radionica za sve branitelje i njihove obitelji te smo jedina udruga u hrvatskoj koja je informatički opismenila preko 1500 ljudi(tisuću i pet stotina!) što je veliki rad i trud – iskreno progovara Slavić o Miloševićevom trudu.

Milošević je učinio mnogo za Hrvatsku, branitelje i njihove obitelji

– Mnogo puta smo u Udruzi svjedočili kako je kod Mladena dolazio veliki broj hrvatskih branitelja i njihovih obitelji koji su bili u potrebi, jako tužni, a odlazili bi puni optimizma i zadovoljni jer bi im Mladen sve njihove probleme pa i one financijske rješavao na zadovoljstvo njih i njihove djece.

Nebrojeno je takvih slučajeva.Sud uopće nije želio shvatiti da je naša udruga kojoj sam bio dugogodišnji tajnik radila na potpuno otvoren način te svakom kom je trebalo pomoći, ako se moglo i pomoglo se na sve načine, od financijske pomoći pa sve do rješavanja statusnih i stambenih pitanja.

Sve je to Mladen većinom sam radio i po cijele dane bi bio na raspolaganju svakom kom je trebao ili savjet ili pomoć.

Obzirom da se Mladen dugo godina medikamentozno liječi od PTSP-a i to sa šifrom F62 TPO, nije mi bilo jasno odakle taj čovjek skoro ništa ne jedući izdržava takav tempo. Koliko znam Mladen jako malo i spava te do kasno u noć skoro do jutra uvijek bi nešto pisao ili dopise za branitelje ili za Braniteljski portal stotine tekstova.

Mladen je inače idejni začetnik izgradnje nacionalnog „Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95“ zbog kojega je doživljavao razno razne uvrede , ali se nije dao i nekako je uspio nakon punih 5-6 godina borbe da se taj danas velebni spomenik podigne usred Knina i spada u nacionalnu kategoriju. Veliki broj akcija je Mladen organizirao za tada još zatočene hrvatske generale Gotovinu i Markača.

U Udruzi smo slobodno mogu reći odgajali dvije generacije djece koja nisu u Kninu imali nekakve sadržaje pa smo mi u Udruzi toj djeci osiguravali razno razne igraonice od onih informatičkih do kreativnih. U nekoliko smo navrata djeci branitelja osigurali i ljetovanja i zimovanja.

Mogao bih pisati mnogo toga jer je toliko aktivnosti bilo, ali jednostavno se ne mogu oteti dojmu da je taj prije svega čovjek uz sve svoje probleme imao toliko energije da bi sve skoro sam to i organizirao. Moram napomenuti da je Mladen više bio u udruzi nego sa svojom obitelji. Vrlo kasno navečer , a obzirom da Mladen ne pije nikakav alkohol odlazio bi u klub admiral koji se nalazi nekih pedesetak metara od udruge i pio bi kave ili nes , a što su zlobnici povezivali sa tim da Mladen ide u taj klub da bi kockao što odlučno odbijam jer znam da to nije istina , a što su i svjedoci koje je pozvao DORH koji su česti gosti tog kluba i potvrdili te demantirali da Mladen kocka, to je na sudu pobijeno upravo od onih koji su po cijele dane u takvim klubovima.

S toga mogu pod krivičnom, materijalnom i ljudskom odgovornošću ustvrditi još jednom da Mladen Milošević nije otuđio i okoristio se nikakvim novcem od Udruge i Zadruge što sam i na sudu rekao, ali očito je Mladen smetao nekima o kojima je pisao isključivo na istinit način potkrijepljen dokumentima i činjenicama, te na kraju zaključiti da je Mladenu Miloševiću namješten ili montiran slučaj samo kako bi ga se ušutkalo, a što se koliko sam vidio jako loše odrazilo na Mladenovu obitelj, a na Mladena posebno te mu se još više pogoršalo zdravstveno stanje.

Ja Ante Slavić, danas predsjednik Udruge „Kninska Bojna“ kao ključni svjedok tvrdim sa sigurnošću da Mladen Milošević nije kriv za ono za što ga se tereti već da je sve to nečija zlobna i usmjerena i selektivna namjera da se uništi Mladena i Braniteljski portal kao i najuzorniju udrugu u Hrvatskoj kojoj sam bio dugogodišnji tajnik, te se sa pravom moram zapitati jeli ovo ta pravna država za koju smo se borili? – završio je Slavić svoju ispovijest.

Autor:S. Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.